Hiába rágja még mindig a válság a fogyasztók pénztárcáját, úgy tűnik az étkezésükön nem hajlandóak spórolni – legalábbis ez a trend látszik körvonalazódni az ételfutár cégek tapasztalatai alapján. Holott az ételszállítók fenntartásokkal vágtak neki az elmúlt egy évnek: többségük úgy gondolta, hogy jelentős visszaeséssel kell majd számolniuk a válság kapcsán.
A kezdeti félelmeinkre cégünk nagy mértékű reklámtevékenységgel válaszolt: ennek köszönhetően sikerült szinten tartani, sőt, kis mértékben növelni is a forgalmunkat – mondta el lapunk érdeklődésére Skárta Emma, a Teletál Ételfutár ügyfélkapcsolati vezetője. Meglátása szerint jó néhány ételfutár vállalkozás ott követett el hibát, hogy belement az árharcba és sok esetben 5-10 forintokkal mentek alá a saját, és sok esetben a konkurens cégek ajánlatainak is. Skárta Emma azonban úgy véli, hogy ez a fajta ügyfélcsalogató módszer előbb megy a minőség rovására, mielőtt bármit is segítene.
Hasonló felfogással lavíroz a válság viharában a United Food Kft. égisze alatt működő Food Express is. Lange Péter, a cég marketingvezetője kérdésünkre elmondta, hogy tavaly ősszel abban reménykedtek, hogy a gyorséttermek vendégei pénz hiányában idővel átpártolnak majd az ételrendelők meglehetősen népes táborába.
Lange Péter becslése szerint ugyanis országos szinten 100-200 ezer ember rendel magának ételt a különböző kiszállító-cégeknél, milliárdos nagyságrendű forgalmat generálva a cégeknél. Azaz, annál a 3-4 nagy szereplőnél, akik valójában az ételkiszállító-piac 80 százalékát tudhatják magukénak. A piac fennmaradó 20 százalékát pedig azok a kis cégek alkotják, akik nagy valószínűséggel soha nem is tartozhatnak majd a „nagyokhoz”.
Válságtól függetlenül egyébként a karácsonyi szezon sem tesz jót az ételszállító cégek forgalmának. Az eddigi tapasztalatok szerint ugyanis a december 24-ei héten erősen megcsappan az ételrendelők száma, ami a szilveszter előtti háromnapos munkahéten csak tovább csökken. Január 4-re azonban elindul az új év az ételfutároknak is, ilyenkorra ugyanis már jó néhány háztartásban elfogy a karácsonyi és szilveszteri menü maradékai.
Az utóbbi évek tendenciája egyébként egyértelműen azt mutatja, hogy egyre kevesebb ember szeret munka után még a főzéssel, háztartással foglalkozni.
Órákat vesz ugyanis igénybe a bevásárlás, valamint az előkészületek, s csupán néhány száz forinttal kerül többe heti szinten az, ha valaki ételt rendel. A hétről-hétre változó kínálat, és a megtakarított idő így úgy tűnik, hogy elég nyomós érvek ahhoz, hogy egyre többen éljenek az ételrendelés lehetőségével.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.