BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A felújítás a menekülés útja

Külföld vagy felújítás. E két kiút kínálkozik a kereslet elhúzódó visszaesése miatt szenvedő hazai ingatlanos és építőipari vállalkozások számára. Előbbi csak szelektíven igaz, hiszen a környező országok is megsínylik a válságot, és alpiacaik nem egyformák.

Marad az utóbbi, amiben egyre nagyobb fantázia lehet most, amikor nem indulnak új beruházások. Így summázható a helyzet az Ecostat legfrissebb, főleg az elmúlt évet értékelő, tegnap közölt ingatlanbarométerét böngészve.



„Vannak uniós források, kormányzati támogatások, és a magánszféra is egyfajta keresletet ad, de például az állami-önkormányzati megrendelők biztos még jó ideig elmaradnak” – érzékeltette a vállalatok rendkívül szűk mozgásterét Pólya Lenke, az elemzőcég egyik vezető szakértője. Szavait alátámasztotta a barométer idevonatkozó részével, amely szerint a kormányzat központi projektekkel már nem képes növelni a beruházások volumenét, az építőipar továbbra is leginkább az EU-pénzekből történő megrendelésekben bízhat. A kormány ebben az évben is folytatja a panelprogramot, erre 2011-ig 30 milliárd forintot szán. A panelpályázatok átlagos támogatási igénye az eddigi 200 ezer forintról 310 ezerre nőtt.
Az ingatlanpiac, akárcsak a legtöbb más ágazat az országban, hitel nélkül nem működik. Magyarországon is csökkentek és drágultak az ingatlanok építéséhez és felújításához szükséges hitelek mind a lakossági, mind a nem lakossági szférában. Egyre kevesebb lakás épül, visszafogják az irodák és az egyéb épületek létesítését, így az építőipar teljesítménye tovább esik – fogalmaztak az Ecostat szakértői.
Előrejelzésük szerint a következő fél évben stagnálásra számíthatunk az ingatlanpiacon. A külföldi és belföldi befektetői csoportok keresletnövekedésében egyelőre nem reménykedhetünk, hisz az ingatlanpiacról és az ingatlanalapokból is kivonult mind a bel-, mind a külföldi tőke. A költségvetési intézmények viszont beruházási lehetőségeik kismértékű bővülésében bíznak, a vállalkozások pedig termelőhelyeik növekvő számú beruházását prognosztizálják. A vállalkozások ingatlanfejlesztési szándéka a következő hat hónapban kismértékben növekszik. Érdemi változással így is csak középtávon lehet számolni, főleg a termelőtevékenységek végzésére alkalmas ingatlanok területén várható, hogy jelentősebb lesz a beruházási kedv növekedése.

Piaci várakozások. Az év második felében már érezhető javulást vár, 2011-re pedig a lendület folytatást reméli Erdélyi Éva, a két nagyobb Váci úti irodaprojektben is érdekelt cég (Dunyov, illetve Süllő Kft.) ügyvezetője. A Dunyov utca sarkán épülő kisebb, DC Offices nevű irodaház májusra készül el, a Süllő utca sarkán található telekre tervezett háromszor akkora tömböt akár az év vége felé is elkezdhetik, ha sikeresek lesznek a már folyamatban lévő tárgyalások. „Több, székházat kereső érdeklődő is feltűnt, de már nem csupán a végső árat nézik, hanem azt is, milyen komplex szolgáltatást tudunk nyújtani” – érzékeltette az ügyvezető a manapság jellemző bérlői álláspontokat. A társaság egyelőre nem vesz újabb telket, most e két nagyobb projektre összpontosít.
Sötétebben látja az idei évet Cziffra Balázs, az ipari ingatlanok fejlesztését végző brit Segro ügyvezető igazgatója. Egyrészt a makrofolyamatok szerinte legkorábban jövőre idézhetnek elő olyan változásokat, amelyek indokolttá tehetnek újabb ipariingatlan-beruházásokat, másrészt már most is annyira telített a piac, hogy a nagy raktárterülettel rendelkező fejlesztők inkább az üresen álló területek lefaragására összpontosítanak, semmint arra, hogy új projekteket indítsanak. „Más szereplőkkel ellentétben rajtunk semmiféle nyomás nincs, megtartjuk a Ferihegyi repülőtér és az M3-as autópálya kivezető szakaszának környékén lévő telkeinket, nem ugrunk bele spekulatív fejlesztésbe” – fejtegette.
A múlt év egyik jellemzője volt az ingatlanalapokban lévő eszközök jelentős csökkenése. Erős nyomás nehezedett ezekre az alapokra a befektetők részéről, akik viszont akarták látni a pénzüket. Előbb a készpénz került ki az alapokból, majd a jobb, később a rosszabb áron eladható ingatlanok következtek. „A helyzet úgy is felfogható, hogy a piac megmérte az alapokban lévő ingatlanokat. Ám úgy tűnik, az ingatlanpiac elérte a gödör alját, és 2010-ben már enyhe fellendülés jön. Mások viszont úgy vélik, a kilábalás W alakú lesz, tehát a kezdeti fellendülést újabb visszaesés követi” – értékelte a helyzetet Mehrli Péter, a Magyar Ingatlanszövetség elnöke. MN

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.