BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csalással vádolják a Porsche legendás volt vezérét

Befektetési alapok egy csoportja pert indított Wendelin Wiedeking volt vezérigazgató és Holger Haerter korábbi alelnök ellen.

A befektetők azzal vádolják Wiedekinget és Haertert, hogy csaltak a vállalat vezetése során és ezzel 1 milliárd dolláros kárt okoztak a Volkswagen felvásárlására tett sikertelen kísérlettel – jelenti a Reuters.

A manhattani bíróságra beadott dokumentumok szerint a Porsche és a két megnevezett vezető több esetben megtévesztette a befektetőket és hazudott az autógyár helyzetével és szándékaival kapcsolatban. A cég szóvivője annyit közölt: vizsgálják a befektetők állításait.

A Porsche 2008-ban határozott úgy, hogy felvásárolja a nála többször nagyobb Volkswagent. A luxus sportautógyár terve azonban nem vált be, az akvizíciós szándék hatalmas adósságot hozott létre.

Végül a Volkswagen csoport vásárolta meg a Porschét, Haerter és Wiedeking pedig elhagyták a céget. A megállapodás szerint Európa legnagyobb autóipari csoportja 3,3 milliárd euróért megvásárolja a Porsche 42 százalékát, amely 2011-ig beolvad a Volkswagen konszernbe.

A most bíróság elé citált Wendelin Wiedekinget 1992-ben nevezték ki a Porsche vezérévé és a hitelválság kirobbanásáig – a legjobban fizetett német menedzserként – a világ legnyereségesebb cégévé tette az irányítása kezdetén még csődközeli helyzetben lévő Porschét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.