BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Káoszt okoztak reggelre a tiltakozó fuvarosok Pozsonyban

Káosz alakult ki a pozsonyi közlekedésben, miután pénteken reggel az elektronikus útdíj ellen tiltakozó fuvarosok tucatjai járműveikkel szinte teljesen eltorlaszolták a szlovák fővárosba vezető egyik legfontosabb útvonalat, a Rozsnyói utcát.

A helyzetet a reggel óta tartó sűrű havazás nehezíti. A Rozsnyói utca része annak a tranzit útvonalnak, amelyen keresztül az autósok a nagyszombati (Trnava) autópályáról a Brünn (Brno) felé vezető autópályára juthatnak ki. Ugyancsak a Rozsnyói utcán juthatnak ki Pozsonyból a Nagyszombatba, Trencsénbe, Zsolnára igyekvő autósok. Tekintettel az utolsó e heti munkanapra a pozsonyi autóforgalom egyre nagyobb.

Mintegy 70-80 kamion már az éjjelt is az utcán töltötte, reggel óta pedig több tucatnyi teherjármű csatlakozott hozzájuk. Nem hivatalos értesülések szerint a nap folyamán mintegy 400 kamionos fog tiltakozni a szlovák fővárosban az elektronikus útdíj ellen.

A fuvarozók azt követelik, hogy képviselőiket még pénteken fogadja Robert Fico miniszterelnök. A kormányfő hivatala közleményben bejelentette: Fico kész hétfőn fogadni a fuvarozók képviselőit, ha azok azonnal leállítják tiltakozó akcióikat.

A tiltakozás következtében komoly fennakadások vannak a városi tömegközlekedésben. A kamionsorok környékén és az érintett útkereszteződésekben sok rendőrautó áll, akik próbálják irányítani a forgalmat. Ugyanakkor a rendőrök ellenőrzik a kamionsofőrök és gépkocsijaik iratait is.

Több kamion lassú haladással a pozsonyi körgyűrűn is megpróbálja akadályozni a forgalmat.

A fuvarozók azt kifogásolják, hogy a január elsején bevezetett útdíj túl magas, a rendszer hibásan működik és a díjfizetés olyan utakra is kiterjed, amelyek rossz minőségűek. A közepes és kisebb teherfuvarozók azt is állítják, hogy az útdíj tönkre teheti vállalkozásukat.

A tiltakozást megszervező Szlovákiai Fuvarozók Szövetsége (UNAS) négy követelést terjesztett elő: csökkentsék az útadót és az üzemanyagok forgalmi adóját, illetve állítsák le az elektronikus útdíj beszedését addig, amíg nem készül el az érintett útszakaszok jegyzéke, s azok nem lesznek megfelelő módon megjelölve.

Szlovákiában az elektronikus útdíj rendszer összesen 2.400 kilométer autópályára, gyorsforgalmi útra és más, jelzett útra terjed ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.