BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemtörténeti múzeummal bővül az atomerőmű

Várhatóan nyár elejére készül el az a múzeumi bemutatóraktár a paksi atomerőműben, amely méltó kiállítási lehetőséget biztosít az atomenergetika magyarországi megjelenését és elterjedését dokumentáló tárgyi emlékeknek, amely azért is jelentős, mert az erőmű üzemtörténeti gyűjteménye tíz éve múzeumi rangot kapott.

Az erőmű mellett található Tájékoztató és Látogató Központ (TLK) épületében 1995 szeptemberében közel 1000 négyzetméteres állandó kiállítást hoztak létre, ahol a nukleáris energia békés célú felhasználását mutatják be, de az atomerőmű építésével és működésével kapcsolatos emlékek eddig még nem kerültek nyilvánosság elé.

Mittler István kommunikációs igazgató szerint a szakma részéről is igény volt arra, hogy az erőmű üzemtörténeti gyűjteményét látogathatóvá tegyék. Az erőmű vezetése is felismerte ennek fontosságát, hiszen rengeteg olyan berendezés, különféle eszköz van a birtokukban, amelyet az időközben elvégzett modernizálások miatt már nem használnak, viszont ipartörténeti emlékek, ezért is szeretnék bemutatni őket.

Erre a célra egy régi raktárépületet jelöltek ki, melynek felújítását tavaly október közepén kezdték el. Az épületből olyan múzeumi bemutatóraktár, látványraktár lesz, ahol kiállítanak minden eddig gyűjtött tárgyi emléket. A látványraktár a Karbantartó és Gyakorló Központ szomszédságában lesz, ami azért is praktikus, mert szeretnék a létesítményt az oktatásba is bevonni.

A paksi atomerőmű évente mintegy 30 ezer látogatót fogad, melynek keretében tavaly köszöntötték a háromszázötvenezredik vendéget.

A TLK tavaly felújított kiállítótermében az érdeklődők tájékozódhatnak a világ energiahelyzetéről, a nukleáris energetikai beruházásokról, az atomerőművek, közte természetesen a paksi atomerőmű műszaki felépítéséről, termelési helyzetéről. A 16 évnél idősebbek csoportos látogatást tehetnek az üzemi területen is, megnézve az atomreaktorokat, a vezénylőtermet és a turbinagenerátor egységeket is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.