BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beindultak a hazai sípályák

Bár a december végi meleg időjárás pont a csúcsszezont tette tönkre, a hazai sípályák üzemeltetői azóta nem panaszkodhatnak a forgalomra. Az elmúlt években végrehajtott százmilliós fejlesztéseknek – és részben a gazdasági válságnak – köszönhetően ugyanis igen népszerűvé vált az itthoni síelés, egy hidegebb hét végén akár tíz-tizenötezren is síelhetnek Magyarországon.

„A tavalyi év vége katasztrofális volt, december utolsó heteiben a tavaszi meleg miatt négyszer kellett teljesen újra hóágyúznunk a pályákat. Az ünnepek alatti időszakban a vendégforgalmunk a 2008. decemberinek csupán a 40-45 százaléka volt” – mondta a Világgazdaságnak Erbeszkorn Tamás, a Sípark Mátraszentistván szóvivője. „December utolsó hetében általában mindennap hét végi forgalom szokott lenni, ám a meleg miatt a nagy roham elmaradt” – tette hozzá Palitz Izabella, az eplényi Nordica Síaréna szóvivője. Január eleje-közepe óta azonban kegyes az időjárás a hazai sípályákhoz, az üzemeltetők reményei szerint a magyarországi síszezon akár március végéig is eltarthat.

„A gyatra kezdet ellenére szeretnénk elérni, esetleg meghaladni a tavalyi hatvanezres látogatószámunkat. Biztató, hogy az elmúlt hétvégéken három-négyezren síeltek nálunk, hétköznap is átlagosan négy-ötszázan, és a környékbeli szállókban is sűrűn van telt ház” – mondta Erbeszkorn Tamás. Hozzátette: egyre jobban fogynak a három-, négy- és ötnapos bérletek is, ez arra utal, hogy hosszabb pihenésre, síelésre is egyre többen választják Magyarországot.

A Nordica Síarénában már most többen síeltek, mint tavaly, ebben nagy szerepe volt, hogy decemberben átadták az ország első négyüléses felvonóját. „A tavalyi szezonban 26 ezer bérletet adtunk el, most már 40 ezer felett járunk, az erős januári és februári forgalom már kompenzálta a gyenge decembert” – mondta Palitz Izabella. „Igazán pazar lenne az eddigi szezonunk, ha nem lett volna a karácsonyi felmelegedés, de így sincs okunk a panaszra” – mondta Bajnóczki Zsolt, a kékestetői sípályát üzemeltető Mátra Centrum Kft. sajtóreferense. Ennek megfelelően a tavalyihoz hasonló, tízezres nagyságrendű látogatószámot vár az ország legmagasabban fekvő síközpontjába.

A magyarországi sípálya-üzemeltetés a növekvő népszerűségnek köszönhetően üzleti szempontból is egyre jobban megéri, azonban aranytojást tojó tyúknak még nem lehet nevezni. „A sok látogatónak hála a múlt évben először sikerült nullszaldóval zárnunk úgy, hogy a hitelrészletek, a dolgozók és az összes többi üzemeltetési költség kifizetése után még egy minimális nyereség is maradt. Az idén nagyon sokat kivett a zsebünkből a pocsék december, de természetesen szeretnénk a tavalyihoz hasonló eredményt elérni. Ebben sokat segítene, ha március végéig kitartana a szezon” – mondta a Sípark Mátraszentistván szóvivője. Erbeszkorn Tamás hozzátette: „A mostani pályarendszerünk lassan eléri a kapacitásának korlátját, így két-három éven belül négy-öt új pályát szeretnénk kiépíteni, egy új, többüléses felvonóval. A várhatóan szintén százmilliós nagyságrendű beruházást hitelből finanszíroznák.”

A Nordica Síaréna tavaly nem volt nyereséges, a sífelvonó decemberi felépítése pedig 300 millió forintos költséget jelentett az üzemeltetőnek az idei szezonban. „Egy 40-50 ezer fő körüli látogatószámmal azonban már nullszaldósok vagyunk az idei szezonban” – mondta Palitz Izabella. A közeljövőben már nem terveznek hasonló nagyságrendű beruházást – ennek megfelelően a bevételekből is nagyobb rész maradhat náluk –, a téli időszakra vonatkozóan a szolgáltatásaik finomhangolására helyezik a hangsúlyt. A további fejlesztéseik elsődleges célja, hogy a libegő adta lehetőséget kihasználva a nyári szezonra is kiterjesszék a működésüket. „A meglévő túraútvonalak és tanösvények mellett kerékpárosközpont és kölcsönző létrehozását tervezzük, a sípályák füves területén pedig tereprollerezni és terepgokartozni lehetne” – vázolta a terveket Palitz Izabella.

A nagyobb magyarországi síközpontok számokban

Sípark Mátraszentistván

Pályák száma: 9 (5 kék, 3 piros, 1 fekete)

Pályák hossza: 3,6 km

Felvonók száma: 7

Felnőttnapijegy: 5500 forint

Extrák: hócsúszdapark, esti sízés, farönk hütte és bár, síkölcsönzés, oktatás

Nordica Síaréna, Eplény

Pályák száma: 5 (1 kék, 2 piros, 2 fekete)

Pályák hossza: 4,5 km

Felvonók száma: 5

Felnőttnapijegy: 5600 forint

Extrák: havas „funpark”, esti sízés, körpanorámás bár, síkölcsönzés, oktatás

Kékestető

Pályák száma: 9 (6 kék, 2 piros, 1 fekete)

Pályák hossza: 4,9 km

Felvonók száma: 5

Felnőttnapijegy: 4500

Extrák: motorosszán-túrák, esti sízés, pályabárok és étterem, síkölcsönzés, oktatás

Pályák száma: 9 (5 kék, 3 piros, 1 fekete)

Pályák hossza: 3,6 km

Felvonók száma: 7

Felnőttnapijegy: 5500 forint

Extrák: hócsúszdapark, esti sízés, farönk hütte és bár, síkölcsönzés, oktatás

Nordica Síaréna, Eplény

Pályák száma: 5 (1 kék, 2 piros, 2 fekete)

Pályák hossza: 4,5 km

Felvonók száma: 5

Felnőttnapijegy: 5600 forint

Extrák: havas „funpark”, esti sízés, körpanorámás bár, síkölcsönzés, oktatás

Kékestető

Pályák száma: 9 (6 kék, 2 piros, 1 fekete)

Pályák hossza: 4,9 km

Felvonók száma: 5

Felnőttnapijegy: 4500

Extrák: motorosszán-túrák, esti sízés, pályabárok és étterem, síkölcsönzés, oktatás-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.