BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedvezményes áfát javasolnak a lakásépítésre

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) 5 százalékos kedvezményes áfa kulcsot javasol a lakásépítésre, és -felújításra, mivel az uniós szabályok ezt megengedik - közölte az egyesület az MTI-vel.

Az EU 2006-ban hozott áfa irányelve kimondja, hogy az általános adókulcs nem lehet kisebb 15 százaléknál, de emellett két kedvezményes - ettől kisebb - kulcsot is alkalmazhat minden tagállam. A kedvezményes áfát csak az irányelv mellékletében meghatározottakra lehet alkalmazni, e körbe tartozik a szociális lakásépítés, a szociális lakások felújítása, továbbá a magánlakások felújítása is.

A közlemény példaként említi, hogy Csehország és Lengyelország azt is elérte az Európai Bizottságnál, hogy a nem szociális lakásépítésre is alkalmazhassa a kedvezményes adókulcsot.

Magyarországon az általános áfa kulcs 25 százalék, emellett a két kedvezményes kulcs 18, illetve 5 százalék. A TLE ezért az szja törvénynek az 5 százalékos kulccsal adózó szolgáltatást tartalmazó mellékletét javasolja kiegészíteni. A távhő mellé ide kerülne a szociális lakásépítés, -felújítás, továbbá a magánlakások felújítása is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.