BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehűtötte a kedélyeket a világ legnagyobb acélgyártója

Az ArcelorMittal biztos, de lassú javulásra számít a globális piacon. A vállalat mind az első negyedévre várható eredmények, mind az idei évre adott előrejelzések kapcsán az elemzői várakozások alatt maradt.

Az ArcelorMittal 2009 negyedik negyedévében 2,1 milliárd dolláros EBITDA-t ért el, ezzel a Reuters elemzőinek átlagos várakozásai alatt maradt. A világ legnagyobb acélipari vállalata három egymást követő veszteséges negyedév után a harmadik negyedben mutatott ki először nettó profitot, miután az iparágat erősen befékezte a válság.

Az idei év első negyedére a vállalat 1,8 és 2,2 milliárd dollár közötti eredményt vár, ezzel szintén alulteljesíti az elemzők várakozásait. Az ArcelorMittal 2010 első negyedévében a tavalyi év utolsó három hónapjánál több megrendelésre számít, ezt azonban ellensúlyozza az alacsonyabb ár és a magasabb előállítási költség.

Lakshmi Mittal vezérigazgató szerint a vállalat megfelelő helyzetben várja a 2010-es év kihívásait és a biztos, de lassú ütemű javulást. Idén 43 százalékkal, 7 milliárd dollárra emeli tőkebefektetéseit a vállalat, miközben tovább emelkedik a nettó tartozás mértéke.

A frankfurti BHF Bank elemzője a Reutersnek úgy nyilatkozott: a cash flow és a nettó tartozás a vártnál jobban alakult, ugyanakkor kiábrándító a cég előrejelzése. Hermann Reith véleménye szerint a teljes 2010-es év nehézséget jelent majd az iparágnak és a most bejelentett várakozásokat a jövőben lefelé módosítják majd.

A globális acélipar 500 milliárd dollárt tesz ki, a piac 8 százalékát birtokolja a vezető szerepet betöltő ArcelorMittal, amelynek kapacitása háromszorosa a második legnagyobb Nippon Steelének. Utóbbi hét év után először készül arra, hogy nettó veszteséggel zárja az évet. A U.S. Steel a vártnál rosszabb negyedik negyedéves eredményekről számolt be és az idei első negyedévben is gyengén teljesített.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.