BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden idők tíz legnagyobb termék visszahívása - Lista

A Toyota vezeti a termék visszahívási listát 9 millió hibás modelljével. Ezzel messze megelőzi a második helyezettet, amely ugyan jóval kevesebb terméket érint, de ez a szülőket bizonyára nem nyugtatta meg.

A Toyota máris elsőséget ért el: a japán autógyár az első a TIME magazin listáján, mely minden idők legnagyobb termékvisszahívásait mutatja be. A világ első számú autógyára 8 modellt kéret vissza az üzemekbe. A 9 millió darabra rúgó visszahívás eddig mintegy 21 milliárd dolláros veszteséget okozott a cégnek, amely így több autót von be javításra, mint amennyit a tavalyi évben gyártott.

A második helyet a Simplicity cég szerezte meg azzal a 400 ezer rácsosággyal, amelyet egy nyolc hónapos houstoni gyermek halála után hívtak vissza. A kínai cég láthatóan nem okult az ügyből, a visszahívást ugyanis 2008-ban újabb, 600 ezer darab bevonása követte, 2007-ben pedig 1 millió régebbi modellt semmisítettek meg, miután két gyermek megfulladt a rácsok miatt.

A harmadik helyezett a melamin botrány, amelynek keretében 700 tonna bébitápszert vontak ki a forgalomból. A vesét károsító anyag már egy évvel korábban is gondot jelentett: ekkor 60 millió doboz mérgező macska- és kutyaeledelt vontak be.

A negyedik ismét egy autógyártó: a Ford 1978-ban 1,5 millió Pinto modellt hívott vissza, mert az autó üzemanyagtankja – megfelelő szigetelés hiányában – lángba borította a járművet. A modellt 1981-ben teljesen kivonták a forgalomból.

Ötödik helyen a halálos gumiabroncs: a Bridgestone/Firestone Inc. 2000-ben 6,5 millió darab abroncsot hívott vissza, miután a termék meghibásodása 175 halálesetet és 700 sérülést okozott.

A hatodik az amerikai fogyasztókat érintő élelmiszerbotrány: a mezőgazdasági minisztérium 143 millió font rosszul feldolgozott marhahúst szedett volna le a polcokról 2008 februárjában, ha nem fogyasztották volna el a nagy részét addigra.

A hetedik helyen szintén a mogyoróvaj-termékeket kedvelő amerikaiakat érintő botrány: a Peanut Corp. termékei tömeges szalmonella fertőzést okoztak 2008-ban, ezután az összes terméket visszahívták, amely megfordult a gyárban, az ügyben jelenleg büntetőeljárás folyik.

1982-ben heten haltak meg káliumciamiddal szennyezett Tylenol miatt. A bűntényt számtalan hasonló követte, hatalmas pánikot okozva a gyógyszerpiacon. A mai napig megoldatlan maradt a mérgezési ügy, a Johnson & Johnson több millió dollárt költött a termék visszahívására. Ezzel érdemelte ki a nyolcadik helyet.

2004-ben ismét gyógyszeripari félelem robbant be: a Merck önként visszahívta a Vioxx nevű készítményét, amely az előző évben 2,5 milliárd dollár értékű értékesítést hozott számára. Az ok: a szívroham kockázatának megnövekedése. A Merck 4,85 milliárd dollárt fizetett a gyógyszerrel kapcsolatos halálesetek miatt indított perekben.

A lista utolsó helyét az Abbott Laboratories Inc. áll, a cég 750 ezer gonorrhea tesztet hívott vissza, miután kiderült: sok esetben tévesen mutattak negatív eredményt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.