BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási profitzuhanás a Michelinnél

A Michelin, a világ második legnagyobb gumiabroncsgyártója tavaly 71 százalékos profitcsökkenést könyvelt el, az értékesítési forgalom csökkenése és az emelkedő átszervezési költségek hatására.

A Michelin nettó profitja 106 millió euróra esett vissza az előző évben feljegyzett 360 millió euróról. A forgalom 9,8 százalékkal 14,8 milliárd euróra csökkent. A válság hatására mind az új autók és teherautók abroncsigénye, mind a legnagyobb hasznot hozó csereabroncsok forgalma csökkent. Az egyszeri tételeket leszámítva az üzemi eredmény 6,3 százalékkal csökkent - jelenti a Bloomberg.

A teljes értékesítési volumen 15 százalékkal esett vissza, az Észak-Amerikában elszenvedett 10 százalékos mínuszt a kínai autógyártók részéről jelentkező, 65 százalékkal megnövekedett kereslet sem tudta ellensúlyozni. Az ázsiai ország piaca egyébként olyan mértékben növekedett, hogy a tavalyi évben első alkalommal túllépte az amerikai piac méretét.

A francia vállalat korábban közölte, hogy a helyzetet idén tovább nehezítheti a nyersanyagok árának visszarendeződése a tavalyi drasztikus olaj- és gumiárcsökkenést követően. A Michelin nem adott előrejelzést 2010-re, a cég fő célkiűzése a pozitív cash flow megőrzése.

Michel Rollier, a Michelin vezérigazgatója az idei kilátásokat illetően "nagy óvatosságra" intett és hangsúlyozta, hogy a vállalat továbbra is ügyel a költségvetési fegyelem betartására. A vállalat tavaly 7,1 százalékkal csökkentette az alkalmazottak számát, messze túlteljesítve ezzel a korábban kitűzött, évi 3-4 százalékos létszámcsökkentési célt.

Rollier a nyersanyagok drágulása miatt nem zárja ki a profitcsökkenést és nem tartja valószínűnek az árbevétel növekedését sem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.