BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy év, és nagyon sok cégnek nagyon sok pénzre lesz szüksége

A negyedórás szünet után folytatódik a VOSZ, "Hogyan tovább Magyarország" című rendezvénye. Az első előadó A KAVOSZ vezetője, Krisán László szólal fel.

A termelést kell középpontba helyezni, de ki kell jelölni a prioritást élvező területeket, és a jelenlegi szétaprózott forráskihelyező rendszer helyett egységes kell: le kell rövidíteni az utat az állam a és a vállalkozók között - vázolta előadsában Krisán.

A mai vállalkozó hitelek kétharmada egy éven belül lejár, ez nagyjából 2 ezer milliárd forint. Fel kell készülni arra, hogy nagyon sok vállalkozásnak nagyon sok pénzre lesz szüksége, ám a hitelek csak 4 százaléka beruházási célú, azaz a többségnek a működéshez, túléléshez vett fel hitelt. A legtöbb cég 10-20 millió forintos hitelben gondolkodik - sorolta Krisán László.

Magyaroszágon rengeteg intézmény van a vállalkozók segítsésére, röviden: a káosz neve bürokrácia. Ezért a források borzasztóan drágán jutnak el a cégekhez. A JEREMIE programban 200 milliárd forint van, ám csak 9 milliárd jutott el 1490 mikrovállalkozáshoz. ezeknek az intézményeknek a vezetőségeit el kell tartani, túl szolgaian másoljuk az EU-t, holott azt kellene feltenni magunknak: mi mit szeretnénk. Átlag 20 hónap alatt jut el a forrás a vállalkozásokhoz.

Nemzeti stratégia kell, a programokat egyszerű, vállalkozói nyelven kell megfogalmazni.

Krisán síkra szállt egy új beruházási hitel szükségessége mellett, amit meg lehetne támogatni egy beruházási adókedvezménnyel. Forrásokat koncentrálni kell, olyan közvetítőkre kell bízni, akiket ismernek a vállalkozók. Direkt állami szerepvállalás kell a piac újraindításához - tette hozzá a KAVOSZ vezetője.

Tolnay Tibor , az ÉVOSZ elnöke nem panaszkodni szeretne, hanem javaslataikat vázolja. Az építőipar fontos hazai ágazat, a GDP 4,6%át adja, miközben az ágazatban dolgozók átlagfizetése messze a hazai átlagfizetése alatt van. Az itt dolgozók jelentős része a fekte- vagy szürkegazdaságban tevékenykedik.

Tolnay is kifogásolta a rengeteg közvetítő szervezetet, ezt mindenképpen racionalizálni kell. Az állami kifizetések határidejét jelentősen csökkenteni kell.

Új lakásépítési koncepció kell, valamint épületfelújítási programra szükség van, 5 százalékos áfakulcs kell. Ennek hatására megnőne a számlaadási fegyelem, és nőnének az állam bevételei is.

Regionális és ágazati felmérésre van szükség, hogy az adott régióban milyen építkezések, beruházások lesznek, és ehhez kell igazítani a szakmunkásképzést - sorolta az ÉVOSZ elnöke.

Az uniós támogatások adottak, az alulfizetett oktatók nem képesek magas színvonalú szkamunkásokat képezni. Ha mindez megvan, akkor megfelelő munkakörülmények kellenek, valamint, hogy a vállalkozók tudjanak adózni, és akkor teremthetnek legális munkahelyeket.

A cégek által befizetett 7-8 milliárdnak csak töredéke jut vissza a szakmunkásképzésre. Ezen is változtatni kell, ahogy az adótörvények stabilitása is szükséges, de véget kell vetni a salátatörvényeknek is. A feltétel nélkül lehívható bankgarancia lehetőségét korlátozni kell - fejtette ki Tolnay Tibor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.