BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gázáremelés: beadták a kérelmeket

Valamennyi egyetemes szolgáltató benyújtotta előzetes árváltoztatási kérelmét a Magyar Energia Hivatalhoz (MEH) március 5-én, korábbi szándéknyilatkozatának megfelelően - tette közzé a MEH hétfőn a honlapján.

A hivatal sajtóközleménye szerint az egyetemes szolgáltatóknak a felhasználói árakban érvényesített földgáz beszerzési ára (az úgynevezett termékár) a jogszabályban rögzített képlet szerint március 1-jével dollárban megállapított importár, valamint a február 15-e és március 12-e közötti átlagos forint/dollár árfolyam szorzataként adódik.

Az egyetemes szolgáltatók az átlagos forint/dollár árfolyam kialakulását követően március 16-val véglegesítik árváltoztatási kérelmüket, amelyet a hivatal a jogszabályokban foglaltak szerint felülvizsgál. Határozatba foglalt döntését a MEH a március 22-i héten hozza nyilvánosságra.

A Magyar Energia Hivatal korábbi eljárásaihoz hasonlóan szakmai alapon, kellő körültekintéssel, a jogszabályokban rögzített módon jár el úgy, hogy a szolgáltatók egyetlen indokolatlan fillérrel se emelhessék áraikat - hangsúlyozza a közlemény.

A hivatal múlt heti prezentációja szerint köbméterenként 16-17 forint áremelés lenne indokolt áprilistól a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó, úgynevezett egyetemes szolgáltatók által értékesített földgáz árában.

A földgáz köbméterenkénti lakossági átlagára jelenleg 100 forint fölött van, szolgáltatónként eltérő.

Az egyes szolgáltatóknak március 5-ig volt lehetőségük árváltoztatási kérelmet beadni a hivatalhoz, a hivatalnak pedig 20 napja arra, hogy elbírálja az április elsején hatályba lépő változást.

Az árváltozás végleges mértékét a dollár-forint árfolyamának alakulása és a földgáz mint termék árváltozása befolyásolhatja. Azt a szolgáltatói kérelmet, ami a földgáz "meghatározott termékára" plusz a maximális kereskedelmi árrés fölött, illetve indokolatlan mértékben alatta van, a hivatal elutasítja, és ármegállapító eljárást indít.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.