BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Íme, a fiatalok kedvenc munkahelyei

Alacsony a pályakezdők mobilitása, tízből nyolcan választják a szülőhelyüket a költözéssel szemben - derül ki a Figyelő-Hewitt KarrierStart TOP 30-as felméréséből.

Munkavállalási szempontból egyedül Közép-Magyarország, azon belül leginkább Budapest a vonzó célpont a megkérdezett vidékiek több mint 60 százaléka számára. Azonban ha egy vidéki a fővárosban végezte tanulmányait, akkor a legritkább esetben megy vissza a szülőhelyére egy állás miatt.

A külföldi munkalehetőségeket viszont már jóval szívesebben választják a frissdiplomások. A munkaadók körében végzett felmérés alapján a KarrierStart TOP 30 azt is bemutatja, hogy a valóságban mit kínálnak a vállalatok kezdő munkatársaiknak – így objektív képet mutat a legjobbakról.

Kihirdették azon 30 cég listáját, melyek a legjobb választást jelenthetik a pályakezdőknek. A Figyelő-Hewitt KarrierStart TOP 30 lista 11 iparág legjobb vállalatait tartalmazza. A kérdőíves kutatás során kiderült, hogy a megkérdezett mintegy 36 ezer fiatal miként vélekedik az egyes iparágakról és munkaadókról, illetve azok vonzóságáról.

A kutatás segítségével a munkáltatók pontos képet kaphatnak a friss diplomások elvárásairól (fizetés, előrelépés, stb.) is. A vizsgálat alapján tíz pályakezdő közül hat a vonzó fizetést jelölte meg, mint a számára egyik legfontosabb szempontot munkahelyválasztás során, ezzel tehát a fizetés toronymagasan vezet – olyan tényezőket előzve meg, mint a szakmai fejlődés, vagy az emberközpontúság.

Az egyes területeket tekintve a felmérésből az is kiderül, hogy az egyik legnépszerűbb és legvonzóbb iparág a pénzügyi szféra, mely jellemzően a magas fizetések, a szakmai fejlődés és a vonzó karrier ígéretét hordozza a felmérésben résztvevők szerint, ugyanakkor sokan kötik hozzá az emberközpontúság, valamint a kihívást jelentő feladatok hiányát. A másik legvonzóbb terület az IT szektor, amely esetében a magas fizetés mellett a pályakezdők kiemelték a kihívó, izgalmas munkavégzés és a szakmai fejlődés lehetőségét, de sokan vélték úgy, hogy az IT/telekom cégek karrier és csapatmunka terén is átlagon felüli lehetőségeket kínálnak.

A szféra egyetlen említésre méltó negatívuma a fiatalok szerint az, hogy az itt megkövetelt munkamorál a magánélet kárára mehet. A kevésbé ismert és népszerű területek közé az energiaipar és a gyógyszeripar tartozik. Utóbbi annak ellenére nem tartozik a kedveltek közé, hogy a frissdiplomások szerint a gyógyszeripar szereplői kiemelkedően sikeres cégek, és szinte minden tekintetben az átlagosnál jobb lehetőségeket kínálnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.