BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vulkánkáosz: Esti információ Ferihegyről

A légtérben szerdán hajnali 2 óráig nem várható olyan változás, ami a légiközlekedést befolyásolná, s nagy valószínűséggel így marad a továbbiakban is, vagyis nem lesz korlátozás a repülésre - mondta Fehér Imre, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. szóvivője kedden az MTI-nek.

A Ferihegyi repülőtéren kedden a járatok fele már működött. Hardy Mihály, a Budapest Airport (BA) kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a 172 érkező járatból 90-et, a 169 indulóból 88-89-et töröltek. A finn légtér teljesen zárva van, a londoni, a dániai, a párizsi és a müncheni körzet is (az utóbbihoz tartozik Berlin is). Abban bíznak, hogy fokozatosan javulni fog a helyzet - tette hozzá.

A HungaroControl április 20-án 10 órakor oldotta fel a magyar légtérre korábban elrendelt repülési korlátozást, miután az Európai Unió államainak közlekedési hatóságai megegyeztek a légtérbe kerülő vulkáni hamu repülésbiztonsági értékelésének egységes rendszeréről.

E szerint az európai légtérben a vulkáni hamu koncentrációja alapján meghatározzák a repülésbiztonsági szempontból magas kockázatú, alacsony kockázatú és kockázatmentes területeket, és erről hat óránként tájékoztatják a tagállamok közlekedési hatóságait.

A magas kockázatú légterekbe berepülni tilos, míg az alacsony kockázati besorolású légterekben - a kockázat ismeretében - a pilóták és a légitársaságok saját felelősségükre közlekedhetnek. Amennyiben az illetékes hatóság egyetért a központ kockázatértékelésével, a légiforgalmi szolgáltató ennek megfelelően dönt az esetleg szükséges korlátozások elrendeléséről.

Bár a HungaroControl közlése szerint a hétfő este nyugatról érkező légáramlatok újabb hamufelhőt sodortak Magyarország légterébe, repülési korlátozás elrendelésére nem került sor, mert a légtér vulkáni hamu koncentrációja nem éri el a repülésbiztonsági szempontból magas kockázatúnak minősítettekét.

A legutóbbi tájékoztatást délután két órakor kapta a HungaroControl, amely 12 órára előre szól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.