BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élelmiszercímkék - Megint győzött a lobbi

Az Európai Parlament megszavazta a kötelező tápanyagjelölést a közösség területén forgalmazott élelmiszerekre, de a civil szervezetek kérése ellenére elutasította a "közlekedési lámpa" típusú jelrendszert.

Az Európai Parlament mai döntése alapján a jövőben a gyártóknak az előre csomagolt élelmiszerek esetében kötelező feltüntetniük a termék energia-, só, cukor-, telített zsírsav tartalmát, emellett azt is jelezniük kell, hogy az adott összetevő az ajánlott napi mennyiség mekkora hányadát teszi ki - tudósít az EurActiv.

Szintén fontos döntést született arról, hogy az összetevőket 100 gramm, illetve 100 milliliter vonatkozásában kell megadniuk a cégeknek ahelyett, hogy adagokra bontva közölnék az információkat. Ez azért fontos, mert így rögzített a viszonyítási mennyiség, míg ha ez nem történik meg, a gyártók hajlamosak irreálisan kis "adagokat" alkalmazni, hogy vonzóbb értékeket mutathassanak.

A jövőben kötelező lesz a hús-, hal- és tejtermékek összetevőinél a származási hely megjelölése, ezen kívül kötelező lesz feltüntetni a csomagolás elülső oldalán, ha egy termék transz zsírsavat vagy étvágynövelőt, illetve édesítőszert tartalmaz.

Ugyanakkor a fogyasztóvédelmi civilszervezetek számára csalódást okoztak az európai képviselők azzal, hogy – az élelmiszeripar nyomására – elutasították a közlekedési lámpa típusú jelölést. Ebben a rendszerben egy pillantással felmérheti a vásárló, mennyire egészséges az adott termék, mivel a túl magas szintet vörössel a még megfelelőt sárgával, az egészséges mértéket pedig zölddel jelölik.

Az Európai Bizottság lehetővé akarta tenni, hogy az egyes tagországok önállóan döntsenek arról, bevezetik-e a Nagy-Britanniában már alkalmazott rendszert, de az EP ezt is elutasította. A Corporate Europe Observatory múlt héten közzétett jelentése szerint az élelmiszeripar több mint 1 milliárd eurót fordított arra, hogy kilobbizza a szisztéma elutasítását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.