BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorshír: Hétmilliárdos bírságot szabott ki a GVH!

Rekordösszegű bírságot szabott ki az úgynevezett vasútépítő kartell kapcsán a Gazdasági Versenyhivatal: összesen 7 milliárd 178 millió forint megfizetésére kötelezte a jogsértő cégeket.

A Strabag csoporthoz tartozó Szentesi Vasútépítőt 3,4 milliárd forintra, a Swietelsky csoport tagját, a MÁVÉPCELL-t 2,1 milliárd forintra, a Colas csoport keretében működő Colas Zrt-t 1,5 milliárd forintra büntette. A felszámolás alatt álló MÁV MTM Rt.-t 178 millió forintra marasztalta el.

A Vasútépítők Kft.-vel szemben ugyanakkor - a versenyhivatalnak nyújtott feltáró, informatív együttműködésre tekintettel - teljes engedékenységet alkalmazott, elengedte a bírságot, amely egyébként a maximum, vagyis az árbevétel 10 százaléka lett volna.A GVH 12 vállalkozás esetében megszüntette az eljárást, mert a kartellban való részvételüket nem találta bizonyíthatónak.
 
A versenyhivatal 2007-ben indított eljárást 17 építőipari vállalkozással szemben. A rendelkezésére álló adatok alapján feltételezte ugyanis, hogy az érintettek 2004-2005-ben a MÁV és a Nemzeti Autópálya Zrt., valamint jogutódja a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. által a magyarországi vasútvonalszakaszok felújítására, átépítésére, rehabilitációjára kiírt közbeszerzési eljárások során előzetesen megállapodtak a várható győztes személyéről, valamint a támogatók alvállalkozói és pénzügyi kompenzálásáról.

A megbírságolt - továbbá az engedékenységben részesült - vállalkozások esetében bebizonyosodott a GVH feltételezése. Döntése azt jelzi: a súlyos jogsértést elkövető kartellezők különösen magas bírságokra számíthatnak. A Strabag-csoporthoz tartozó Szentesi Kft. esetében a bírság kiszabásánál figyelembe vette, hogy a vállalkozás-csoport egyéb tagjai többször is részvevői voltak hasonló jogsértő összejátszásnak. A versenyhatóság arra törekedett a bírság kiszabásakor, hogy annak összege elrettentsen a kartellezéstől.VGO

Cégek és bírságok:
Colas 1,4 milliárd
Mávépcell 2,1 milliárd
Szentesi Vasútépítő 3,4 milliárd
MÁV MTM 178 millió
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.