BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leminősítették a BP-t

A Fitch egy fokozattal alacsonyabb, AA minősítést adott a British Petroleumnak (BP) és negatív irányba változtatta a cég kilátásaira vonatkozó minősétét.

A BP az eddig AA+ minősítésről csúszott le az AA kategóriába a Fitchnél a hosszú távú hitelkilátásai kapcsán. A cég egyúttal stabilról negatívra változtatta a kilátásokra vonatkozó besorolását. A Fitch szerint a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén a Mexikói-öbölben felrobbant fúrótoronyból ömlő olajjal kapcsolatos költségek elérhetik az 5 milliárd dollárt.

A Fitch figyelmeztetése kényes időpontban érkezett, hiszen az elemzők azt valószínűsítik, hogy a BP hamarosan döntheti az idei évre tervezett, mintegy 10 milliárd dollárra rúgó osztalék kifizetésének törléséről. Két amerikai szenátor egyébként a Guardian tudósítása szerint nyilvánosan követelte, hogy az olajtársaság szüneteltesse az osztalékfizetést, amíg a természeti károkat meg nem térítette.

A döntéssel a Fitch a Standard and Poors’s-zal egyenlő besorolást adta a cégnek, utóbbi május elején minősítette le a BP-t. A Moody’s szintén a két társához hasonlóan a második legmagasabb szintre rangsorolja a céget, de a kilátások itt is negatívak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.