BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Shell javított, de óvatos

A Royal Dutch Shell, Európa legnagyobb olajtársasága ez év második negyedében 15 százalékos profitnövekedést ért el a magasabb olajáraknak és termelésnek köszönhetően, túlteljesítve saját költségcsökkentési céljait.

A Shell nettó profitja 4,39 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábban feljegyzett 3,82 milliárd dollárról. A hágai székhelyű cég közleménye szerint az egyszeri tételeket és a raktárkészletek változását leszámítva a bevételek meghaladják a legjobb elemzői várakozásokat – jelenti a BusinessWeek.

Peter Voser, a Shell elnök-vezérigazgatója ugyanakkor azzal számol, hogy a jövő év végéig felgyorsul az eszközök értékesítése, amelynek összege 8 milliárd dollár lesz. Továbbá 3,5 milliárd dollár összegű költségmegtakarítást értek el, ami a korábbi célkitűzést mintegy 15 százalékkal haladta meg és idő előtt fejeződött be. A takarékossági program keretében 7 000 fős létszámleépítést valósítottak meg, 18 hónappal a kitűzött határidő előtt.

Voser óvatosan nyilatkozott a jövőről, kiemelve hogy a bevételekre és a cashflow-ra vonatkozó kilátások továbbra is bizonytalanok a globális gazdaságban mutatkozó "vegyes jelzések miatt." Az olajárak idén eddig szilárdak maradtak, de a finomítási haszonkulcsokra, az olajtermékek iránti keresletre és a földgáz azonnali árára továbbra is nyomás nehezedik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.