BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

15 milliárdot pumpálnak a Malévba

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) 14,7 milliárd forinttal megemelte a Malév Zrt. tőkéjét a légitársaság pénteki folytatódó rendkívüli közgyűlésén - közölte az MNV.

A magyar kormány, figyelembe véve a Malév Zrt. örökölt pénzügyi helyzetét, felmérve az iparágat világszerte sújtó recesszió kedvezőtlen hatásait, köztük a kerozin drasztikus áremelkedését és az utasforgalom csökkenését, felhatalmazta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt, hogy biztosítsa a légitársaság zavartalan működését - olvasható az MNV Zrt. közleményében.
 
A mai napon folytatódó Malév közgyűlésen a tőkehelyzet rendezésére az MNV Zrt. tett javaslatot, melyet a közgyűlés meg is szavazott. A tőkeemelés értéke, mely a 2009. évi beszámoló alapján törvényi kötelezettség volt, összesen 14,7 milliárd forint, mely az alábbi elemekből áll: 9,4 milliárd forint hitelkonverzió (tőke és kamatok), 5,3 milliárd forintos készpénz.

A társaság likvid forrásainak megfelelő mértékű biztosítása érdekében az MNV Zrt. a fenti tranzakcióval egy időben, újabb 5,7 milliárd forintos hitelt is nyújtott a társaságnak. 

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Világgazdaságnak elmondta, a légitársaság helyzete, több állami vállalattal együtt, rendkívül kritikus. „ A kormány stratégiai szándéka az, hogy növelje az állam szerepét a gazdaságban, s ebbe beleértjük az állami tulajdon megtartását, erősítését is. Ez a közlekedésre, a Malévra is érvényes. Ugyanakkor teljesen egyértelmű, hogy a Malév helyzete rendkívül kritikus, amelynek a megoldása komoly kihívás elé állítja a feleket. A stratégiai tervezés mellett azonnali kármentést kell végeznünk.”

A Fellegi Tamással készített interjút itt megtekintheti!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.