BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

BlackBerry-gyártó: Így kémkedjenek a kormányok!

A BlackBerry gyártója, a RIM vezérigazgatója nemrég arról beszélt, hogy cége nem adhat információt a kormányoknak a felhasználói tevékenységéről, de javaslatot tesz egy módszer bevezetésére.

A RIM tulajdonképpen a lehallgatást segíti elő azzal, hogy országos regiszterek létrehozását javasolja, ahol a BlackBerryt használó cégek a kormányok számára átadhatják a titkosítási kódokat. "Egy ilyen rendszert támogatunk, feltéve, hogy mindenkire egyenlő mértékben vonatkozik" – mondta a RIM vezérigazgatója, Jim Balsillie egy interjúben.

A cégvezér hangsúlyozta, hogy nem tekinthetnek bele a felhasználók e-mailjeibe, és nem adhatják át az üzenetek elolvasásához szükséges kódokat az államoknak. A RIM a közelmúltban került a figyelem középpontjába, amikor Szaúdi Arábia felvetette: biztonsági okokból megakadályozza a BlackBerry üzenetküldő szolgáltatásainak használatát. Hasonló lépéseket tervez India, Libanon és Indonézia is. Az AP úgy fogalmaz: az aggodalom oka, hogy a technológia mostanra túlhaladta a kormányok képességeit, így egyre nehezebbé válik a kémkedés.

A The New York Times hétfői számában adta hírül, hogy az Obama-kormány új törvény megalkotását kezdeményezi, amely elrendeli, hogy az online kommunikációs szolgáltatásokat nyújtó cégeknek technikailag fel kell készülniük arra, hogy szükség esetén információkat adjanak az államnak. A javaslat állítólag nem csak a RIM-re, de közösségi oldalakra (Facebook), és személyes kommunikációs eszközökre (Skype) is vonatkozna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.