BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A KERMI új életre kel

Tizennégy évvel azután, hogy a KERMI elveszítette hatósági statusát, a vállalat új üzleti lehetőséget kap azzal, hogy integrálják az ÉMI-TÜV SÜD Kft.-be. A fúzió hatásairól Madaras Gábort, az ÉMI-TÜV SÜD Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

A KERMI név sokak számára ma is egyet jelent a minőségellenőrzéssel, annak ellenére, hogy a szervezet az elmúlt években már nem töltött be hatósági engedélyezési feladatkört. A mindössze huszonöt alkalmazottal dolgozó vállalat helyzete megváltozott, miután elveszítette engedélyeztetési jogát és Magyarországon megjelentek a nemzetközi minőségbiztosítási cégek, köztük a német TÜV SÜD, amely az ÉMI-TÜV SÜD Kft. képvisel a hazai piacon – mondta el az ÉMI-TÜV SÜD Kft. ügyvezető igazgatója.

Madaras Gábor szerint a KERMI nem eléggé hatékony működésének egyik oka az volt, hogy az állam saját tulajdonú cégként próbálta működtetni, ugyanakkor a hatósági jogkör átkerült az akkori Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez.

A vállalat lassan alkalmazkodott a megváltozott helyzethez, szolgáltatásait tekintve már csak egy cég volt a többi között, ez pedig tovább nehezítette a piaci körülményekre való áthangolódást és végül kishíján a cég csődjéhez vezetett. Ekkor lépett be a képbe a Magyarországon 1992 óta működő ÉMI-TÜV SÜD, amely megvásárolta a KERMI-t és a közelmúltban kezdte meg annak integrálását saját szervezetébe.

Technikai szempontból ez azt jelenti, hogy a KERMI végelszámolással megszűnik, de ugyanakkor létrejön egy új üzletág az ÉMI-TÜV SÜD szervezetén belül, amely átveszi a KERMI tevékenységét, és magát a brandet is, amely Madaras Gábor szerint komoly értéket képvisel. A huszonöt dolgozóból kilenctől válik meg az új tulajdonos és a szinergiákat kihasználva azt remélik, hogy teljesíthető az idei 200 millió forintos árbevételi, és 10 milliós profit terv.  Madaras Gábor hozzátette: ez toleráns célnak tekinthető, hiszen az ÉMI-TÜV 2010-ben 1 milliárd 800 millió forintos árbevétellel 150 millió forintos profitot termel ki, vagyis jóval magasabb haszonkulccsal dolgozik.

Az ügyvezető igazgató elmondta: céljuk, hogy a piac számára ne jelentsen gondot a KERMI átalakulása, ugyanakkor pedig javuljon a cég imázsa, amely kissé megkopott az utóbbi években. Hozzátette: komoly fejlődési potenciált lát a KERMI számára többek között az élelmiszeripari tanúsítások, a fűtőberendezések, valamint a kereskedelmi láncokkal való együttműködés terén. Madaras Gábor úgy látja, a hálózatoknak érdekükben áll, hogy az általuk forgalmazott termékek folyamatosan ellenőrzött minőségben kerüljenek a fogyasztóhoz.  Jó példa erre példa, hogy Németországban az anyacég évi 80 millió eurós árbevételt hozó szerződést kötött a Lidllel.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.