BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kkv-k megmentik Európát?

Az uniós források átcsoportosításának engedélyezését kéri Brüsszeltől az Iposz

Az európai uniós források átcsoportosításának engedélyezését kérte Brüsszeltől a magyar családi, kis- és középvállalkozások nevében Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) elnöke a szervezet 20. születésnapját ünneplő nemzetközi fórumon. Egyúttal javasolta, hogy a válság elhúzódására tekintettel az Európai Unió a jövőben is tartsa meg a három évre szóló csekély összegű (de minimis) támogatás 500 ezer euróra megemelt összegét. A más tagállamokból – Ausztriából, Franciaországból, Németországból és Olaszországból érkezett – felszólalók ugyancsak a kkv-k fokozott támogatására biztatták az EU-t a budapesti tanácskozáson.

Azzal érveltek: az európai vállalkozások 80 százalékát képviselő kkv-k alkotják a gazdaság gerincét, és mint a mostani globális válság idején kiderült, stabilitási támaszt jelentenek a nehéz időkben is. A krízis nem törte meg azt a dinamizmust, amely a kis- és középvállalkozói szektort 2000 óta általában jellemzi – állapította meg Georg Toifl, a Kézművesek és Kis- és Középvállalkozások Európai Szövetségének (UEAPME) elnöke. A szövetségnek a kontinens 34 országából 85 szervezet tagja, ezek több mint 12 millió vállalkozást képviselnek és 55 millió embernek adnak munkát. Szerinte a kkv-k jelentőségét már az EU is felismerte, ezt az európai kisvállalkozói intézkedéscsomag (Small Business Act) elfogadása is bizonyítja. Ugyanakkor még mindig nem sikerült eléggé csökkenteni a vállalkozások adminisztratív terheit. Az uniós források 15 százalékát irányozták elő a kkv-szektor támogatására, ám ebből eddig 7 százalék jutott el a kedvezményezettekhez, s ez kevés.

Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a válság még nem ért véget, a bankoknak igazodni kell a realitásokhoz. Új gazdasági és költségvetési helyzetet teremtett a krízis, amely az államokat és az EU-t is racionalizálásra kényszeríti. Ezzel összhangban az uniós programok új generációjának is a költséghatékonyságot kellene a középpontba állítania. A kkv-k számára napjainkban a szakértelem jelenti az egyik fő kihívást, ha ennek meg tudnak felelni, akkor képesek eleget tenni a piac és a verseny, a technológiai fejlődés követelményeinek is – hangsúlyozta az UEAPME elnöke.
A kkv-k magyarországi támogatásáról szólva Leskó Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselője beszámolt az Iposz-fórum résztvevőinek az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) részletes kidolgozásának előrehaladásáról. Mint mondta, a terv átfogó célja egymillió új, adózó munkahely teremtése. Ennek érdekében az ÚSZT 2011. január 15-től számos pályázati konstrukcióval – viszsza nem térítendő támogatásokkal, versenyképességi szerződésekkel és különböző pénzügyi eszközökkel, valamint az üzleti környezet javításával, a vállalkozói készségek és ismeretek bővítésével – kívánja szolgálni a hazai vállalkozások megerősítését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.