BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akár 30-50 százalékos távhőár-növekedés is jöhet

Két év haladékot kér a piacra kényszerülő hőtermelőknek a szakmai szövetség.

További két évvel, azaz 2012 végéig szeretné meghosszabbíttatni az árammal kapcsoltan hőt termelő társaságok támogatási rendszerét (KÁT) a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET). Ezzel kapcsolatos kérelmét és indoklását a napokban eljuttatta a szaktárcának. Egy szakmai egyeztetésen már túl vannak, egy-két héten belül sor kerül a következőre is – közölte Bercsi Gábor, a társaság elnöke.

A KÁT rendszer a ma hatályos szabályozás szerint ez év végén megszűnik, bár egyes hő- és áramtermelő társaságok esetében az energiahivatal későbbre tolta ki azt a dátumot, amikortól az általuk eladott villamos energia árát már nem egészíti ki támogatás, illetve a Mavirnak nem kötelező átvennie a kapcsolt termelők áramát. Ma az országban mintegy 2000 megawattnyi kapcsolt áramtermelő kapacitás működik, amelynek hőjével 60 távfűtőmű 580 ezer lakást lát el hővel. E kapacitásokból 1000-1200 megawattnyi élvezi a KÁT előnyeit, a kör 2011. január 1-jétől 325 megawattal, április 1-jétől pedig további 100 megawattal szűkül.

 A fennmaradni kívánó távhőtermelők az árampiacon elveszített bevételt, egyéb eszközük nem lévén, az általuk eladott hő árán keresztül próbálják majd visszaszerezni. „Utóbbi megoldás településenként eltérő mértékű, de legalább 30, esetenként pedig 50 százalékos távhőár-növekedést hozhat” – mutatott rá Bercsi Gábor.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.