BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cashline: az állam a piacról nem tudná finanszírozni a Mol-vételt

Csütörtökön bombaként érkezett a hír: a magyar állam még az idén megvásárolná az orosz Szurgutnyeftyegaznak a Molban lévő 21,2 százalékos részesedését – tette közzé a Bloomberg hírügynökség Fellegi Tamás, fejlesztési miniszterre hivatkozva. A politikus később cáfolta azt a korábbi hírt. A Cashline elemzői szerint az állam nem tudná az ügyletet a piacról finanszírozni.

Fellegi Tamás, fejlesztési miniszter későbbi pontosítása szerint a Mol részesedés megvétele csak egy szélesebb, Magyarország és Oroszország közötti megállapodás része lehet. A minisztérium helyreigazítást kért a Bloombergtől, s a lapunkhoz  csütörtökön eljuttatott közleményben  is így pontosított: „egy egészként kívánják kezelni az energetikai szektor kérdéseit.”

A Cashline elemzői szintén arra világítanak rá, hogy az állam nehezen tudna egy ilyen, 3 milliárd dolláros ügyletet a piacról finanszírozni, ez csak egy komplex megállapodás része lehet az oroszokkal, amibe nem csak a Malév, és egyéb állami vállalat ügye tartozna, hanem további energetikai, a magyar olajtársaságot érintő témák is a felszínre kerülhetnek (többek között a Mol lehetséges eszköz eladása, akár finomító, akár kitermelési eszköz, gáztározók építésének projekjei). Ezek implikációi a Molra nézve egyelőre homályosak.

További részletek a Világgazdaság pénteki számában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.