BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Qantas: Tervezési hibás lehet az Airbus

Egy hibás alkatrész vagy tervezési probléma okozhatta az Airbus 380 óriásgép motorjának meghibásodását, ami miatt a Qantas Airways légi társaság járata kényszerleszállást hajtott végre Szingapúrban - közölte Alan Joyce, a Qantas vezére pénteken Sydneyben.

A csütörtökön történt motormeghibásodás az eddigi legnagyobb incidenst idézte elő a világ legnagyobb utasszállító gépénél. Emiatt a Qantas arra kényszerült, hogy leállítsa légiflottáját, más légitársaságok pedig újra átvizsgálják a saját A380-as gépeiket. "Úgy hisszük, a legnagyobb valószínűség szerint anyaghibáról vagy valamilyen tervezési problémáról van szó" - hangoztatta Joyce Sydneyben tartott sajtóértekezletén a Reuters jelentése szerint.

Mint mondta, ha nem állapítanak meg semmilyen hibára utaló jelenséget az ellenőrzések során, akkor a repülőgépek ismét felszállhatnak. Az ausztráliai Közlekedésbiztonsági Hivatal pénteken közölte: semmi jel nem mutat arra, hogy valamilyen bűntett járult volna hozzá az incidenshez a Sydney felé tartó járaton.

A Singapore Airlines már ma újraindította A380-as járatait, miután megszűntette a Qantas-incidens után elrendelt felszállási tilalmat. A döntés megkönnyebbülést jelent az Airbus és a motort gyártó Rolls-Royce számára, miután a két céget csütörtökön együttesen több mint 1,5 milliárd dollárt veszített piaci értékéből. Az Airbust gyártó EADS részvényeinek kurzusa 4 százalékkal, a Rolls-Royce részvényeké pedig 5 százalékkal csökkent. 

Reuters - Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.