BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Microsoft is "lejjebb adja" - Óriási fordulat

A Microsoft egyik menedzsere a Las Vegas-i CES szórakoztatóelektronikai kiállításon közölte, hogy a Windows következő verzióját már az alacsony fogyasztású ARM processzorokra is optimalizálja.

A jelentős bejelentést Steven Sinofsky, a Microsoft Windows és Windows Live fejlesztési osztályának vezetője tette a jelenleg zajló CES szakkiállításon. Eszerint Redmond – most először – olyan, nem telefonhoz készített operációs rendszerrel álló elő, amely a tábla PC-kben használt ARM processzorok kapacitásának is megfelel.

A Financial Times blogja megjegyzi, hogy a Microsoft rögtön a bejelentést követően békíteni igyekezett az Intelt azzal, hogy az átállást átfogó folyamatként festette le, amelyben mind az Intel, mind az AMD részt vesz. A Microsoft eddig csak a Windows Phone operációs rendszert optimalizálta ARM-re, de a jelek szerint nem sieti el a Windows "lebutítását" azért, hogy utolérje a tábla-PC piacot vezető Apple-t. Mitöbb, a Windows Phone szoftvert sem próbálja meg kiterjeszteni a nagyobb gépekre.

Az FT szerint mindez nem csak a megfontoltságból eredő, hanem abból a tényből, hogy a Windowst nem érintőképernyős készülékekhez tervezték, és ezért komolyabb átalakításra szorul az új szektor meghódítása előtt. Ugyanakkor fennáll a veszély, hogy a mobilszektorban komolyan lemarad a Microsoft, hiszen a menedzsment tervei szerint a Windows Phone 7 csak 2012 végén indul útnak, és a Microsoft hitvallása szerint nem célszerű a rendszereket túl gyakran frissíteni, mivel azt a felhasználók nem fogadják szívesen. Az FT úgy fogalmaz: az Apple száguldó tempója mellett ez az ütemezés igen lassúnak tűnik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.