BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tábla PC-k fejfájást okozhatnak az Intelnek

A kaliforniai Intel a világ legnagyobb mikrochip-gyártója, ebben az évben az értékesítés 10 százalékos növekedésére számít - közölte a cég Santa Clarában.

Az Intel számításai szerint az idei árbevétel 11,1 -11,9 milliárd dollár lesz. A tavalyi negyedik negyedévben a cég nettó nyeresége 48 százalékkal ugrott meg az egy évvel korábbi időszakban feljegyzetthez képest, és 3,39 milliárd dollárt ért el. Az Intel tavalyi teljes nettó nyeresége 11,7 milliárd dollár az előző évi 4,4 milliárd dollárral szemben.

A vállalat tehát a tavalyi rekordhoz képest is növelné értékesítési bevételét és 2,1 százalékkal bővítené piaci részesedését. Mindenesetre ha a cég valóban eléri a 48 milliárd dolláros idei éves értékesítést, akkor 6 százalékkal túlszárnyalja az elemzők várakozásait.

Michael Shinnick, a 10 milliárd dolláros Wasatch befektetési alap menedzsere szerint az Intel jól profitálhat abból, hogy a vállalatok túlzottan nagy figyelmet fordítanak a végfelhasználói eszközökre, a tábla PC-kre és a telefonokra, ezért elsikkad az a tény, hogy hatalmas mennyiségű szerver szolgálja ki a hálózatokat, ezek többségét pedig az Intel processzorai hajtják. A cloud computing terjedése jelentősen megdobta az Intel tavalyi negyedik negyedéves eredményét, ez pedig ellensúlyozta azt a tényt, hogy a notebookok iránti kereslet továbbra is alacsony.

A BusinessWeek ugyanakkor emlékeztet arra, hogy az Intel nem követte elég gyorsan a tábla PC piac fejleményeit, így az ARM uralkodó pozíciót szerzett ebben szektorban, hiszen a cég szolgáltatja az Apple iPad processzorát, és emellett az okostelefonok terén is piacvezető a rivális chipgyártó. Paul Otellini vezérigazgató arra számít, hogy az idén tábla PC-k "széles skálája" jelenik meg Atom processzorral.

A világ PC-inek 80 százalékát chippel ellátó Intel gyorsjelentése egyébként – mint mindig – most is az amerikai gyorsjelentési szezon nyitánya.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.