BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hajdúszoboszló volt a kedvenc

Belföldi nyaralásra átlag 43 ezer forintot áldoztak a magyarok – negyedrészük csak egy napra utazott el pihenni

Tavaly átlagosan 43 ezer forintot költöttünk belföldi nyaralásra, mintegy 10 százalékkal többet, mint az előző évben. A magyarok negyede azonban mindössze egy éjszakát töltött otthonától távol – derül ki a szallas.hu adataiból.

Bár a magyarországi piacvezető szállásfoglaló portálon a legdrágább megrendelés értéke meghaladta a másfél millió forintot, az egész éves statisztika kevésbé kedvező képet ad arról, hogy mennyit költöttünk 2010-ben belföldi szállásokra. Az oldal felhasználóinak csak 14 százaléka foglalt 100 ezer forintnál nagyobb értékben, a többség (66 százalék) az 50 ezernél olcsóbb ajánlatokat választotta.

A belföldi nyaralásra fordított idő nem változott: átlagosan 2,6 éjszakát szántunk erre a célra. A szallas.hu statisztikái szerint a foglalások 24 százaléka csak egy éjszakára szólt, és mindöszsze a felhasználók 3,8 százaléka keresett legalább egy hétre szálláshelyet. „Ennek valószínűleg az a magyarázata, hogy az emberek életritmusa átrendeződött, így inkább több alkalommal, de rövidebb időre mennek belföldön pihenni, a hat vagy annál több éjszakás üdülést rendszerint külföldön töltik” – mondta Varga Zoltán, a szallas.hu ügyvezetője.

Az adatok arra is rámutatnak, hogy Pécs csak a tizedik legnépszerűbb város volt tavaly, az online szállásfoglalások tükrében Budapest mellett többek között Zalakaros, Miskolctapolca, Sárvár, Sopron és Hévíz is megelőzte Európa 2010-es kulturális fővárosát. A szallas.hu foglalási adataiból az is kiderül, hogy bár a legnépszerűbb város 2010-ben Hajdúszoboszló volt, a megyéket vizsgálva Somogyba és Zalába utaztak a legtöbben. „A Balaton partján és az Őrségben is sok a népszerű kistelepülés, utóbbi terület különösen jól kihasználta a falusi turizmusban rejlő lehetőségeket” – magyarázta Varga Zoltán.

A belföldi turizmusnak leginkább az augusztus 20-i hosszú hétvége kedvezett, minden huszadik szállásfoglalás erre az időpontra esett. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.