BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Taxisok: kell a Sziget

Újabb szakmai szervezetek álltak ki a fesztiválért

A Magyar Szállodaszövetség múlt pénteken közzétett állásfoglalása után tegnap két taxisszervezet is kiállt a Sziget Fesztivál mellett. Az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) nevében Metál Zoltán elnök fordult nyílt levélben Tarlós Istvánhoz, hogy a Sziget Fesztivál területhasználati díjával kapcsolatban módosítsa eredeti javaslatát, „figyelembe véve több ezer fővárosi taxis, vendéglátós, valamint diákok százait foglalkoztató vállalkozások érdekeit is”. Az OTSZ szerint a Sziget Fesztivál az egyik, ha nem a legnagyobb turisztikai vonzereje Budapestnek, ezáltal nagyban hozzájárul az ország és főváros pozitív nemzetközi megítéléséhez, és jelentős bevételt nyújt a taxisszakmának is. „Egyrészről megértjük, hogy Budapest nehéz anyagi helyzetben van, ám úgy gondoljuk, hogy egy ilyen mértékű bérleti díj kiszabása nemhogy a bevételt növelné, de a turisztikai hozadékot csökkentené, hiszen ha nincs fesztivál, nincs látogató vendég és turista sem. Bízunk abban, hogy a fővárosi döntéshozók belátják, nem lesz extra bevétel, ha emiatt nem lehet megrendezni a fesztivált, hiszen tudomásunk szerint nem áll sorban senki, aki kibérelné ennyi pénzért ezt az amúgy az év 11 hónapjában üresen álló területet” – áll a nyílt levében.

A legnagyobb taxis szervezet, a Taxi Fuvarszervező Társaságok Szövetsége (TFTSZ) is beállt a kezdeményezés mellé. Ők is úgy gondolják, hogy a rendezvény turisztikai jelentősége megkérdőjelezhetetlen, és jelentős bevételt nyújt a szolgáltatóknak, így a taxisszakmának is.

Egyúttal egy a fesztivállal kapcsolatos problémájukra is felhívták a főpolgármester figyelmét. Meglátásuk szerint a taxisok munkája szinte teljesen ellehetetlenül az eseményen: a Hajógyári-sziget közterületére csak és kizárólag egy társaság gépjárművei hajthatnak be, a többi taxis cég pedig ki van zárva onnan. A TFTSZ ezért arra is kéri Tarlós Istvánt, hogy annak a több ezer taxisnak is tegye lehetővé a fesztivállal kapcsolatos munkát, akik eddig a lezárások és a tiltások miatt nem tudták megtenni azt. NM

Milliárdos díjat kér Tarlós

Mint azt a Világgazdaság a múlt héten megírta (VG, január 13.), a bevételeit növelendő körülbelül egymilliárd forintos közterület-használati díjat kérne a nehéz anyagi helyzetben lévő főváros a Sziget Fesztiváltól a Hajógyári-szigeten lévő helyszín egyhetes használatáért. Ez az összeg azonban a szervezők szerint ellehetetlenítené a rendezvényt.

„A Fővárosi Önkormányzat által említett milliárdos díj egy nem létező összeg, kivetése esetén ugyanis a Sziget Fesztivált nem Budapesten rendeznék meg” – mondta akkor lapunknak Balázs Csaba, az econet.hu, a Sziget Kft. fő tulajdonosának igazgatósági elnöke.

Ezzel véleménye szerint nemhogy többletbevétele nem keletkezne a fővárosnak, de számottevő bevétele is kiesne. Lapunk úgy tudja, hogy a Sziget vezetői a napokban találkoznak Tarlós Istvánnal, hogy egyeztessenek a kérdésről.

„A Fővárosi Önkormányzat által említett milliárdos díj egy nem létező összeg, kivetése esetén ugyanis a Sziget Fesztivált nem Budapesten rendeznék meg” – mondta akkor lapunknak Balázs Csaba, az econet.hu, a Sziget Kft. fő tulajdonosának igazgatósági elnöke.

Ezzel véleménye szerint nemhogy többletbevétele nem keletkezne a fővárosnak, de számottevő bevétele is kiesne. Lapunk úgy tudja, hogy a Sziget vezetői a napokban találkoznak Tarlós Istvánnal, hogy egyeztessenek a kérdésről.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.