BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Terjed az orosz atom

A Roszatom orosz nukleáris cég harminc atomreaktort épít külföldön, miután tavaly megbízásokhoz jutott Indiában, Törökországban és Vietnámban - közölte Szergej Kirijenko elnök-vezérigazgató.

A Roszatom jelenleg több mint 20 milliárd dollár összegű rendelésállománnyal bír. Ennek az értékét idén legalább 50 százalékkal növeli, 30 milliárd dollárra - idézte a Reuters Kirijenkót, aki beszámolt a cég eredményeiről Dmitrij Medvegyev elnöknek.

A Roszatom profitja tavaly 50 százalékkal nőtt és 60 milliárd rubelt (1,96 milliárd dollár) ért el. Oroszországnak sikerült megőriznie versenyelőnyét a nukleáris energia iparban, amelynek fejlesztését Medvegyev az ország egyik prioritásává tette a gazdaság modernizálását célzó kampányban. A cég becslése szerint a piacuk jelenleg 28 hazai és 30 külföldi reaktort jelent.

A Roszatom tavaly nyáron írta alá a megállapodást Törökországgal, amelynek keretében az orosz vállalat építi meg az ország első atomerőművét. Kirijenko megfogalmazása szerint az Ankarával kötött szerződés azt jelenti, hogy a cég száz évre telepedik le Törökországban, hiszen az építés mellett 70 éves üzemeltetési megállapodást is kötöttek.

A cég emellett csak Indiában további 18 atomlétesítményt épít. Ezen kívül a Roszatom látja el üzemanyaggal a szintén által épített iráni atomerőművet, amely a várakozások szerint a következő hónapokban kezdi meg az áramtermelést.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.