BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Extrém rozsdásodás miatt hívják vissza a magyar Suzukikat

Az esetleges balesetek megelőzése érdekében egy korábban Egerben készített alkatrész rozsdásodása miatt hívta vissza a Suzuki Swift egyes évjáratait a magyar gyártó.

Sorra kapják az értesítést azok az autótulajdonosok, akiknek Suzuki Swift típusú járműve 1997. október 1. és 2002. október 1. között hagyta el a Magyar Suzuki Zrt. esztergomi üzemét. Az autógyártó cég szakemberei az utólagos minőségellenőrzés során észlelték, hogy az első lengéscsillapítók jelentős mértékben elrozsdásodtak - írta szerdán a heol.hu.

A zrt. kommunikációs igazgatója, Ruska Viktória arról tájékoztatott, hogy a szóban forgó alkatrész hibája miatt személyi sérüléssel járó baleset nem történt, ám a gyár elkötelezett termékei biztonságossága mellett, ezért az érintett évjáratok átvizsgálásáról döntött. A biztonsági visszahívás 124 ezer 375 Swiftet érint, tulajdonosaikat arról értesítik, hogy a megjelölt márkaszervizben térítés nélkül kicserélik a hibás lengéscsillapítókat.

A szakemberek szerint a lengéscsillapító a rajta lévő rögzítőelemmel szerelhető fel az első futóműre. A Berva 96 Kft. üzemében annak idején ezt a – rögzítőburkolatot is tartalmazó – komplett alkatrészt látták el az előírt korrózióvédelemmel. A galvanizálást – mint kiderült – a rögzítőelem nélkül kellett volna elvégezni, így ugyanis az általa takart részre nem jutott el a védőanyag. Ennek a hiánya okozta, hogy a jármű használatával arányos mértékben elhatalmasodott a veszélyes rozsdásodás.

Kiderült viszont, hogy a rozsdásodás miatt leválhat a kormány-tengelycsonk az első lengéscsillapítókról, ezért a jármű mozgásképtelenné válik. A szakemberek megjegyezték: az érintett tulajdonosoknak nem kell megvárniuk a gyár behívó levelét, a márkaszervizekben az alvázszám alapján, a „Berva Eger Hungary” jelzéssel ellátott lengéscsillapító ellenőrzése után térítésmentesen elvégzik az újonnan 70 ezer forint értékű alkatrészek cseréjét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.