BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gazprom: Ukrajnának már nincs sok ideje

A Gazprom vezérigazgatója ma közölte: teljes kapacitással üzemeltetik az ukrán gázvezetékrendszert, amennyiben az ország gáztársasága fuzionál orosz partnerével.

Alekszej Miller egy konferencián szögezte le, hogy "teletöltik" az ukrán gázvezetéket, amennyiben a Naftogaz fuzionál a Gazprommal. Az orosz monopólium a kapacitások maximális kihasználása mellett ígéretet tett arra, hogy az Oroszországban érvényes áron értékesíti a gázt Ukrajnának, persze csak akkor, ha létrejön a fúzió.

Miller a Platts közlése szerint úgy becsülte, hogy jelenleg mintegy 95 milliárd köbméter gáz folyik át évente az ukrán vezetéken, ha azonban a Naftogaz a Gazpromé lesz, ez a mennyiség felmehet 120-125 milliárd köbméterre, a hálózat maximális kapacitása pedig 140 milliárd köbméter lehet. A vezérigazgató egyébként hozzátette, hogy a Naftogaz esetleges felvásárlása nem befolyásolja a Déli Áramlat építésével kapcsolatos terveket. Mint ismeretes, ez a vezeték Ukrajna megkerülésével szállítaná az orosz gázt Európába.

"A következő hét évben Ukrajnának mintegy 6,5 milliárd dollárt kell költenie a gázvezeték karbantartására, minimum 3 milliárd dollárra van szükség ahhoz, hogy a rendszer egyáltalán működőképes legyen" – szögezte le Miller, hozzátéve, hogy emiatt Ukrajnának nem maradt sok ideje arra, hogy döntsön a potenciális befektetőkről.

OMV Gazprom vegyesvállalat alakult

Vegyes vállalatot alapított a Déli Áramlat gázvezeték osztrák szakaszának megépítésére az osztrák OMV és a orosz Gazprom - erősítette meg az APA a Ria Novosztyi orosz hírügynökség hírét hétfőn. A bécsi székhelyű vegyes vállalatot - amely 50-50 százalékban osztrák illetve orosz tulajdonú - még február elején alapították.

Oroszország és Ausztria 2010 áprilisban kötött kormányközi egyezményt a Déli Áramlat projektről. A Ria Novosztyi szerint Ausztrián kívül Bulgáriával, Szerbiával, Magyarországgal, Görögországgal, Szlovéniával és Horvátországgal is kormányközi egyezmények születtek a Nabucco gázvezeték rivális projektjének tartott Déli Áramlatról.

Oroszország és Ausztria 2010 áprilisban kötött kormányközi egyezményt a Déli Áramlat projektről. A Ria Novosztyi szerint Ausztrián kívül Bulgáriával, Szerbiával, Magyarországgal, Görögországgal, Szlovéniával és Horvátországgal is kormányközi egyezmények születtek a Nabucco gázvezeték rivális projektjének tartott Déli Áramlatról. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.