BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Márciustól érdemes lesz pályázni

Akár 15 ezer projekt is európai uniós támogatáshoz juthat az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) innovációs eredmények hasznosítását ösztönző most megjelent kiírásai keretében.

A Gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) és a Közép-magyarországi operatív program (KMOP) konstrukciói arra biztatják a mikro-, kis- és középvállalkozásokat, éljenek ezzel a lehetőséggel. A pályázati felhívásokat meghirdető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a kiírásban azzal érvel, „a kis ötletekben is nagy lehetőség, nagy erő rejlik, a kkv-k számára itt az alkalom, hogy ehhez támogatást is nyerjenek”.

A GOP 2011-1.3.1/C és a KMOP 2011-1.1.4/B kódszámú felhívása abból indul ki, hogy üzletszerű tevékenységéhez kapcsolódóan – vagy a mellett – Magyarországon számos vállalkozás végez termékfejlesztést. Ezekkel a pályázatokkal az innovációs eredmények hasznosításához, új megoldások meghonosításához kíván segítséget nyújtani a kormány. A pályázat célja egyrészt újszerű technológiák, eljárások alkalmazásának bevezetése a termelés folyamataiba, másrészt az elért innovációs eredmények iparjogvédelme.

Pályázni lehet eszközbeszerzésre, iparjogvédelemmel kapcsolatos tevékenységre, munkatársak alkalmazásának támogatására. Az elnyerhető összeg 5–25 millió forint. A támogatás mértéke az összes elszámolható költség maximum 65 százaléka lehet.

A kiírásra kizárólag a 800/ 2008/EK rendelet 1. sz. melléklete alapján mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő cégek pályázhatnak, amelyek éves átlagos statisztikai állományi létszáma a benyújtást megelőző legutolsó lezárt teljes üzleti évben minimum egy fő volt. A támogatásért cserébe a pályázónak kötelezően vállalnia kell, hogy a projekt befejezési évét közvetlenül követő két üzleti évben a vállalkozásnál dolgozók éves átlagos statisztikai létszáma nem csökken a bázislétszám alá.

A további feltételeket illetően a pályázó két lehetőség közül választhat. Vagy a támogatási összeg 5 százalékával növeli a projekt befejezési évét közvetlenül követő két üzleti évben átlagos éves személyi jellegű ráfordításait a bázisévhez képest, vagy összességében 5 százalékos növelést vállal e téren. A vállalt feltétel teljesülését a projekt befejezési évét közvetlenül követő második üzleti év vége után ellenőrzik. Amennyiben a beruházási célú támogatáshoz kapcsolódva képzési igény – például a dolgozókat a beszerzett új gép használatára fel kell készíteni, új munkaerőt kell felvenni és betanítani stb. – merül fel a vállalkozásnál, úgy a képzési költséghez és a képzéshez szükséges bizonyos szolgáltatások biztosításához támogatás igényelhető a Társadalmi megújulás operatív program munkahelyi képzések támogatására vonatkozó 2.1.3-as kiírása keretében. Itt a támogatható körbe a szakmai, idegen nyelvi, informatikai, számítástechnikai és a vállalkozás működésével kapcsolatos képzések tartoznak.

A pályázatokat 2011. március 1-jétől lehet benyújtani. A projekt megvalósítása a benyújtást követő napon a pályázó saját felelősségére megkezdhető. Amennyiben azt állapítják meg, hogy a projekt megvalósítását a benyújtást megelőzően elkezdték, a pályázatot elutasítják, illetve a támogatást visszavonják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.