BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több száz bérlői érdeklődés

Az év első hónapja igen erősen indult az ipari-logisztikai ingatlanok piacán, a kialakulóban lévő idei tendencia megegyezik a nagyobb tanácsadók által az elmúlt hetekben adott, erősödést jelző prognóziokkal.

„Januárban kiugróan magas érdeklődést tapasztaltunk a bérlői oldalon, több száz cég érdeklődött bérelhető raktári ingatlanok iránt” – mondta Harkácsi István, a www.raktar.info portálcsoportot üzemeltető WebSite Media Zrt. igazgatója. Az érdeklődések 80 százaléka a Budapest és agglomerációjának kínálatára irányul, de megfigyelhető a nyugati és a déli határ menti raktárkereslet is.

A szakember szerint az elmúlt években igen visszafogottan zajlottak a fejlesztések, tavaly is inkább csak a projektek be nem fejezett fázisainak lezárása történt meg. Az idén is csak egy vagy két spekulatív beruházás indul meg, ennek ellenére is kielégíthető a felmerülő igény. Az is igaz, hogy a nagyobb méretű – 10 ezer négyzetmétert meghaladó – raktárbérlési igény már nehezen lenne teljesíthető – fűzte hozzá.

Jelenleg még magas az üresedési ráta, 19,5 százalékon áll, az elvártnál alacsonyabb bérlői igények miatt, ennek ellenére a King Sturge ingatlan-tanácsadó cég magyarországi irodája arra számít, hogy gyorsan magához tér a szegmens 2011-ben, köszönhetően a növekvő termelésnek és a növekvő fogyasztói igényeknek. Így az év végére 16 százalék alá eshet az üresedési mutató. Minden új fejlesztés várhatóan kizárólag megrendelésre indul, nem kezdenek spekulatív projektekbe a fejlesztők. A bérleti díjak továbbra is nyomás alatt vannak, az irányadó bérleti díjak négyzetméterenként 3,5 euró körül mozognak, amelyekből a bérlők 15-20 százalék kedvezményt is kaphatnak.

Mindezzel egybecseng Beck Tamásnak, a Colliers International ipari ingatlan-üzletági igazgatójának a véleménye, aki szerint „2011 a folytatódó stabilizálódás, illetve az enyhe építkezés éve lesz”. Mint lapunknak elmondta, az átadandó logisztikai beruházások összterülete várhatóan alacsonyabb lesz a tavalyinál, jelenleg ugyanis csak két spekulatív fejlesztésről tudnak, összesen 10 500 négyzetméternyi területtel. Ugyanakkor elképzelhető néhány BTS (a bérlő egyedi igényeire fejlesztett) vagy előbérleti konstrukcióban megvalósuló fejlesztés is, mivel 2009 és 2010 során sok cég már túljutott a szükséges leépítéseken, és racionalizálta működését. „A bérleti piacon jelenleg látható nagy érdeklődés következtében azt várjuk, hogy a bérbeadás mértéke az idén is hasonló lesz a tavalyihoz, ez magasabb nettó felszívást és láthatóan csökkenő üresedést fog eredményezni. A bérleti díjak továbbra is stabilak maradnak, illetve mindezek következtében enyhén emelkedhetnek. Az adásvételi piacon közepes intenzitás várható, de a nagyobb telkek és épületek iránt továbbra sem várható kiemelkedő kereslet” – tette hozzá Beck Tamás.

Az új bérlők más-más motivációkkal állnak a raktár kereséséhez, főként a portfólió bővítése, új termékek bevezetése, valamint a gyorsabb kiszolgálás áll a tranzakciók hátterében. Megyeri Károly, a közelmúltban a Dunaharaszti határában lévő South Base ipari parkkal szerződő Reinig Transport Logisztikai és Szállítmányozási Kft. ügyvezetője a Világgazdaságnak elmondta, hogy a holland hátterű cég két alapelv szerint vágott az új ingatlan keresésébe: a regionális tevékenység miatt a helyszínt, valamint a költségek miatt a viszonylagos olcsóságot tartották szem előtt. Az sem volt elhanyagolható szempont, hogy a cég az eddigi fuvarozási tevékenysége mellett egy új szolgáltatással, a raktárlogisztikával is piacra kíván lépni, melynek első állomása az új bérlemény, ahova február végén költöznek be. Az ügyvezető elmondta: ha a profilbővítés beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor könnyedén elképzelhető, hogy a mostani területet tovább bővíthetik. A ingatlanpiaci viszonyoknak köszönhetően a cég igen szerencsés pozícióban volt, így a jelenlegi B kategóriás ingatlant gyakorlatilag megegyező áron cserélhetik egy teljesen új A kategóriás raktárra, valamint irodai helyiségekre. „Máshol még kedvezőbb áron tudtunk volna bérelni, de ahhoz a most bérelt terület 10-15-szörösét – 10-15 ezer négyzetmétert – kellett volna lekötnünk” – mondta Megyeri Károly.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.