BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorssegélyt kap a fukusimai erőmű üzemeltetője

A Reuters információi szerint több hitelező már ebben a hónapban hitelt folyósíthat a Tokyo Electric Power (TEPCO) cégnek, hogy biztosítsa a fukusimai erőmű kapcsán felmerülő költségek fedezetét.

Az összesen 25 milliárd dollárnyi kölcsönt a hírügynökség közlése szerint a Sumitomo Mitsui Financial Group, a Mitsubishi UFJ Financial Group, a Sumitomo Trust and Banking és a Mizuho Financial Group nyújtja majd és az első részlet már ebben a hónapban megérkezett a TEPCO-hoz.

A vállalat a japán lakosság egyharmadát látja el energiával és a fukusimai üzem kiesése nyomán Tokióban rendszeresen szüneteltetik az áramszolgáltatást a hiányzó erőforrások miatt. A Reuters szerint még hónapokig eltarthat, mire a TEPCO ismét teljes kapacitással termelhet energiát.

A CLSA Asia-Pacific Markets elemzője szerint nem meglepő, hogy kisegítik a hatalmas nehézségekkel küzdő vállalatot, az viszont igen, hogy ez a hitelösszeg azt mutatja: mindenképpen garantálni akarják a vállalat túlélését. December végén a TEPCO 432 milliárd jennyi készpénzzel rendelkezett és ugyanekkor 7,5 ezer milliárd jenes tartozás szerepelt a cég könyvelésében.

Még ha az üzemeltető idővel visszanyeri is az irányítást a fukusimai létesítmény felett, számítania kell arra, hogy a többi üzemét is átvizsgálják, ez termeléskiesést és ezáltal plusz költséget jelent. A elektromos hálózat komolyan sérült az észak-keleti régióban, ezért feltételezhető, hogy a rendszeres áramszünetek nyár közepéig tartanak majd.

Mint arról beszámoltunk, szerdán teljesen kiürítették a fukusimai erőművet, miután fekete füst szállt fel a hármas blokkból. A sugárzás szintje többszöröse a megengedettnek. A sérült atomerőmű reaktorait napok óta kitartóan hűtik, hogy elkerüljék a robbanást, mivel a reaktorok hűtőrendszere megsérült a Japánt ért március 11-ei csaknem kilences erősségű földrengésben. A füst azután szállt fel a blokkból, hogy ismét a hálózatra kapcsolták azt, így a kárelhárításon dolgozó munkásokat kimenekítették. Az egyik japán televízió által megszólaltatott szakértők szerint lehet, hogy égés okozza, de a szükséges információk hiányában egyikük sem vállalkozott arra, hogy megnevezze a pontos okot.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.