BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Használhatatlan fukusimai krízistervek - Leragadtak a faxnál

A The Wall Street Journal szerint a fukusimai atomerőmű üzemeltetői nem készültek fel kellően egy esetleges katasztrófára, a létező kríziskezelési tervekből nem sokat alkalmaztak a gyakorlatban a március 11-i földrengést követően.

A fukusimai erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Company (Tepco) a rendelkezésre álló dokumentumok szerint meglehetősen alábecsülte az üzemben kialakuló esetleges vészhelyzetek súlyosságát.

Ezt mutatja, hogy a telep vészhelyzet esetén alkalmazandó dokumentumai mindössze egy beteghordozó, egy műholdas telefon és ötven védőöltözet biztosítását írják elő. A tervek nem emlékeznek meg sem a tokiói tűzoltók szerepéről, sem a hadsereg esetleges bevetéséről. Sokat mondó az is, hogy fő kommunikációs eszközként a faxot tekintették az útmutató szerzői.

A Tepco egyik volt menedzsere a The Wall Street Journalnek beismerte: a vész-terv nem működött, a cég nem számított ilyen súlyos katasztrófára. Igaz, a lapnak nyilatkozó atomenergia szakértők szerint alig akad a világon olyan reaktor, amely komolyabb sérülés nélkül átvészelne egy ekkora földrengést. Más kérdés, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) részletes útmutatót dolgozott ki az erőművek üzemeltetésére, ezekben szerepel az is, hogy a cégeknek pontos tervekkel kell rendelkezniük több természeti katasztrófa esetére.

A NAÜ vészforgatókönyv készítését ajánlja tűzesetek, árvíz és földrengés esetére is, feltételezve, hogy a természeti csapás jelentős kárt okoz az erőmű bizonyos részeiben. A fukusimai üzem vezetői azonban saját terveikben nem részletezték, milyen események várhatóak egy súlyos földrengés esetén, annak ellenére, hogy Japán földmozgások szempontjából az egyik legforróbb területnek számít. A japán nukleáris biztonsági ügynökség már közölte, hogy a reaktorok ellenőrzésének szigorítását tervezi.

A szakértők jelenleg is a sérült erőmű stabilizálásán dolgoznak. Mint arról beszámoltunk, fennáll a veszélye annak, hogy a megsérült atomerőmű váratlanul hőt és sugárzást lök ki magából, aláaknázva a reaktorok hűtésére és a radioaktív csapadék megfékezésére irányuló erőfeszítéseket. A korlátozott, ellenőrizhetetlen láncreakciók lehetőségéről a Nemzetközi Atomerő Ügynökség (IAEA) beszélt tegnap, a japán kabinet megerősítette, hogy a hirtelen sugárzás lehetősége fennáll. Ám az IAEA hangsúlyozta, hogy a nukleáris reaktorok nem fognak felrobbanni."

A tegnapi mérések szerint Fukusima körzetében a tengervíz radioaktivitása a megengedett több mint négyezerszerese. Két nap alatt csaknem kétszeresére emelkedett a tengervízben található sugárzó izotópok mennyiség.

Mostanra a fukusimai erőműből származó radioaktív jód elérte Magyarországot. Az Országos Atomenergia Hivatal közleménye  szerint európai környezetellenőrző állomások 10 és 500 mikroBq/m3 (mikro-becquerel per köbméter) koncentrációban mutattak ki radioaktív jód-131-es izotópot a levegőben. Ez az aktivitáskoncentráció csak a rendkívül érzékeny nukleáris méréstechnika segítségével mérhető.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.