BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy év előtt a Nabucco

Három óriás gázvezetékprojekt is azt állítja magáról, hogy a legalkalmasabb megoldást kínálja az európai gázbiztonság javítására. Magyarország – más országok mellett – mindhárom mellett elkötelezte magát.

A Déli Áramlat mintegy 200 milliárd forintba kerülő hazai szakasza várhatóan teljesen új beruházásban épülne, a Nabucco főként a meglévő csövek nyomvonalát követné.

A vezeték lefektetésének idejére ezek így sokkal több munkahelyet is teremthetnének, mint a kisebb kapacitású és a meglévő gázrendszerre alapozó AGRI vállalkozás. Magyar részről az utóbbi mellett éppen az olcsósága és egyszerű volta szól. Mindhárom csőre persze nincs szükségünk.

Az Orbán-kormány egyelőre mindhárom mellett kiáll, de Fellegi Tamás fejlesztési miniszter nemrég az AGRI-ról mondta, hogy az ország vezetése számol vele a gázigény kielégítésében. Az AGRI megvalósíthatósági tanulmánya április 1-jére készül el. A Nabuccóé kész, a Déli Áramlaté még várat magára. Magas szintű magyarországi tárgyalásai után Reinhard Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International igazgatója a Világgazdaságnak nyilatkozott a projekt állapotáról.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.