BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriáseladást hajtott végre az MTelekom tulajdonosa

Az AT&T megvásárolja a Deutsche Telekom amerikai leányvállalatát, a T-Mobile USA-t, s ezzel az ország legnagyobb mobilszolgáltatójává válik.

Az eddig is jelentős piaci szeletet birtokló AT&T bejelentette, megvásárolja a rivális T-Mobile USA-t a német Deutsche Telekom AG-től. A szolgáltatóóriás 39 milliárd dollárt fizet a Magyar Telekom anyavállalatának. Az AT&T 25 milliárd dollárt fizet készpénzben, a többit részvényekkel egyenlíti ki. Cserébe a Deutsche Telekom 8 százalékot kap az amerikai cégben.

Az AT&T piaci részesedése ezzel 43 százalékra nő, s a vezeték nélküli távközlési szolgáltatásokban vezető vállalattá válik. Mivel az ügylet csökkenti a piaci versenyt a lépés egyelőre hatósági jóváhagyásra vár.

Az AT&T tervei szerint bővíti a hálózat kapacitását, hogy ki tudja szolgálni a felhasználók bővülő adatforgalmi igényeit.

A mobilfelhasználók azonban nem örülnek a bejelentésnek: a fogyasztói érdekeket védő szervezet szerint az egyesülés magasabb árakat és kevesebb választási lehetőséget ad majd a vásárlóknak. A mobilszolgáltatók szerint azonban továbbra is biztosított a verseny az amerikai piacon, s a hívások díja folyamatosan csökkent az elmúlt években. A tervek szerint a felvásárlás 12 hónapon belül zárulhat le.

Az AT&T elnök-vezérigazgatója Randall Stephenson szerint a lépés egy egyedülálló lehetőség: „ritka az az eset, hogy a két cégben lévő szinergiák nagyobbak, mint amekkora vételárat fizetünk érte” – tette hozzá. A kettős működés költségeinek felszámolásával a vállalatok 40 milliárd dollárt takaríthatnak meg.

Az AT&T 2007-ben kezdte az Apple iPhone készülékének forgalmazását, s azóta a szélessávú adatforgalom a szolgáltató bevételének legnagyobb hányadát teszi ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.