BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A chipgyártó óriás a törpék világában - Kifognak rajta?

Az Intel bejelentette egy új, tábla-PC-khez alkalmas chip forgalmazásának indulását. A világ legnagyobb chipgyártója ezzel ismét megpróbálkozik a mobilszektorban, ahonnan már egyszer kihátrált.

Az Intel processzorai hajtják a világ PC-inek 80 százalékát, de a dinamikusan fejlődő mobileszköz-ágazatban egyelőre nem tört előre az óriáscég. Egyrészt az Intel chipjei az elemzők szerint túl sokat fogyasztanak az apró akkumulátorokkal működő mobil eszközök kapacitásához képest. Másrészt ezek a chipek általában nem az Intel által a személyi számítógépek hajnalán bevezetett és a mai napig használt x86-os architektúrával készülnek.

A tábla PC-khez és más, kisebb készülékekhez készített chipek piacát olyan cégek uralják, mint a Qualcomm vagy a Texas Instruments (az Apple egyébként saját tervezésű lapkát építi az iPadekbe).

Az Intel most mindenesetre megpróbál betörni az Atom processzorcsalád új, táblákra optimalizált tagjával, az AP jelentése szerint pedig hamarosan érkeznek az okostelefonokhoz készülő chipek is.

Az Intelnek különös a mobilszektorhoz fűződő viszonya, hiszen 2006-ban már kiszállt az üzletágból és eladta a mobil divízióját. Majd tavaly visszatért a terepre azzal, hogy megvásárolta a német Infineon mobil részlegét 1,4 milliárd dollárért. Az Intel ezzel egy nagy presztízsű piaci szereplőt szerzett meg, csakhogy bár a vállalat többek között az Apple iPhone-jai számára is gyárt chipeket, a globális részesedése a Gartner szerint csak 5 százalék. Egyes elemzők szerint az Intel túl későn kapcsolódik be újra a szektorba, de tény, hogy a cégnek hatalmas készpénztartalékok állnak rendelkezésére a termékfejlesztésre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.