BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A RWE beperelte a német államot az atomerőmű leállás miatt

A német energiavállalat, az RWE a hesseni szövetségi bíróságon keresetet nyújtott be a német állam ellen azután, hogy Angela Merkel elrendelte a hét legidősebb német atomerőmű leállítását. Az E.On, bár korábban tervezte, nem perli Németországot.

A német energiavállalat, az RWE a hesseni szövetségi bíróságon keresetet nyújtott be a német állam ellen azután, hogy Angela Merkel elrendelte a hét legidősebb német atomerőmű leállítását.

A japán katasztrófát követően biztonsági okokból Angela Merkel március 19-én döntött arról, hogy lekapcsolja a német hálózatról a hét legidősebb atomerőművet. Egy 2002-ben elfogadott terv szerint 2022-re Németország teljes mértékben kiiktatná az atomenergiát, ugyanakkor a kancellár kétségbe vonta a dátummal kapcsolatos döntést, így a kérdés nyitott. Németország éves energiafogyasztásának negyedét atomerőművek fedezik

A RWE szerint ugyanis indokolatlan a kormány intézkedése, mivel a vállalat által üzemeltetett Biblis erőmű biztonságosan működik. Az RWE a német atomenergiáról szóló törvény 19-dik paragrafusára hivatkozik: „a kormánynak nincs semmiféle jogi eszköze arra, hogy leállítsa az erőművek működését”.

Az unió képviselői korábban arról egyeztek meg, hogy a banki stressz teszthez hasonló felülvizsgálattal mérjék fel a közösségen belüli atomerőműveket.

Habár korábban jogi lépéseket helyezett kilátásba a másik ngay energiavállalat, az E.On is, most úgy nyilatkozott nem kérdőjelezi meg a kormány döntését. Ugyanakkor korábban a vállalat vezérigazgatója a Der Spiegelnek azt mondta, a leállítással nehéz lesz stabilan tartani a német áramellátást, mert a kieső energia pótlása a hálózat nem megfelelő kiépítettsége miatt akadályokba ütközik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.