BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EU-biztos: Ha a japánok sem birkóznak meg az atommal…

Günther Oettinger, az Európai Unió energiaügyi biztosa a Spiegelnek adott interjújában elmondta: Csernobil idején még mindenki azt hitte, csak az elavult szovjet technológia okozhat nukleáris katasztrófát. Fukusima azonban mindent megváltoztatott.

Günther Oettinger az atomenergia szilárd támogatójából kétkedővé vált, legalább is ezt mondta el a Der Spiegelnek adott interjújában . Az Európai Unió energiaügyi biztosa a jobbközép kereszténydemokraták frakcióvezetőjeként a közelmúltban még arról beszélt, hogy új atomerőművek is épülhetnek Németországban, most azonban kizárta ennek lehetőségét. Leszögezte: elfogadja az atomenergia kivezetésével kapcsolatos koncepciót, ugyanakkor több tagállam, így Franciaország és Nagy-Britannia a jövőben is építhet atomerőműveket, hiszen nagy erőket fektetnek kutatás-fejlesztésbe.

Mint mondta, annak idején úgy gondolták, hogy a csernobili katasztrófa kizárólag az elavult technológia és az emberi hibák eredménye volt. A japánok ipari és technológiai szakértelme azonban elismert, ezért Fukusima fordulópontot jelent – vélte Oettinger. Mint mondta, ha még a japánok sem tudja kordában tartani ezt a technológiát, akkor ennek olyan veszélyei vannak, amelyek eddig rejtve maradtak.

Oettinger bízik az atomerőművekre vonatkozó stressztesztek hatékonyságában, éppen ezért nem tartja kizárhatónak, hogy a vizsgálat befejezését követően több uniós tagállamban található erőművet át kell alakítani vagy be kell zárni. Ugyanakkor eloszlatta az aggodalmakat a hét legidősebb német erőmű lekapcsolásával kapcsolatban. Mint mondta, ezek az üzemek a német energiaellátásnak mindössze 8 százalékát teszik ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.