BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fukusima: Fogalmuk sincs, merre folyik a radioaktív víz

A japán munkások hétfőn tejszerű festékkel próbálták megállapítani a fukusimai erőműből szivárgó, magas radioaktivitású víz útvonalát, amelynek egy része bizonyosan a Csendes-óceánba ömlik.

A szennyezett víz a reaktor egyik újonnan felfedezett repedésén keresztül jut a szerelőaknába, onnan pedig az óceánba. A radioaktív víz az atomerőmű körül gyűlik és megakadályozza a munkásokat abban, hogy áramot juttassanak a hűtő rendszerekbe, ami stabilizálná a túlmelegedő reaktorokat.

A japán kabinet vezetője szokatlanul erős hangot ütött meg a hétvégén felfedezett 10 centiméteres repedéssel kapcsolatban. Jukio Edano az AP-nek nyilatkozva leszögezte: még ha a szennyezés fel is oldódik az óceánban, minél tovább ömlik a sugárzó víz, annál nagyobb kárt okoz a tengeri élővilágban. A kormány ezért "erősen sürgeti az üzemeltető Tepcót, hogy azonnali lépéseket tegyen a szivárgás megakadályozására". A cég a hétvégén beton beinjekciózásával próbálta lezárni a réseket a reaktor burkolatán, de nem jártak sikerrel. A munkások festékanyagot kevertek a sugárzó vízbe, hogy pontosan követni tudják annak útvonalát a tenger felé.

A japán kormány illetékese elismerték: valószínűleg hónapokba telik, amíg a hűtőrendszerek működését teljes mértékben helyreállítják. De még ebben az esetben is évekig tarthat, amíg rehabilitálhatják az erőmű körüli területet.

Hidehiko Nisijama, a nukleáris biztonsági és ipari ügynökség szóvivője szerint meg akarnak szabadulni a megrekedt víztől és fertőtleníteni akarják a területet, hogy visszatérhessenek elsődleges feladatunkhoz, és mielőbb helyreállítsák a fenntartható hűtőképességet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.