BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fukusima: Már a talajvíz is sugárfertőzött - Gyanús mérések

A japán kormány által megszabott biztonsági felső határt meghaladó sugárzás szivárgott a talajvízbe a fukusimai atomerőműnél - közölte az üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (TEPCO).

Ám szakértők szerint nem valószínű, hogy emiatt szennyezés érje az ivóvizet. A szivárgás ugyanakkor aggodalmat kelt és egyben azt is jelzi, hogy a TEPCO milyen messze van a veszélyesen túlhevült reaktorok stabilizálásától, miután a hűtőrendszerek a március 11-i  cunami következtében működésképtelenné váltak - jelenti az AP.

A talajvíz szennyeződése tízezerszeresnél nagyobb koncentrációban volt megtalálható ahhoz az értékhez képest, amelyet a kormány az atomerőmű részére megszabott. Ugyanakkor Szeriki Kavagoe, a tohokui egyetem környezettudományi professzora úgy vélte, hogy a radioaktív szubsztanciák valószínűleg nem gyakorolnak negatív hatást az ivóvízre, ugyanis a sugárzás gyorsan eloszlik a talajban, akárcsak az óceánban.

Ám a sugárzó jód kétféle módon kihathat az ivóvíz minőségére, ha a koncentráció elég magas. Egyrészt beszivároghat a kutakba. Másrészt az atomerőműből származó fertőzött víz A föld alatti vízfolyásokon keresztül olyan folyókba szivároghat, amelyek részt vesznek az ivóvíz ellátásban. Ez azonban a szakértő szerint rendkívül valószínűtlen.

A TEPCO több nemzetközi segítséget kért az elhárításhoz, legutóbb óriási pumpákat rendelt az Egyesült Államoktól, amelyeknek a hó végén kellene megérkezniük azért, hogy vizet szórjanak a reaktorokra. Eközben a japán atomenergia ügynökség a legfrissebb sugárzásmérések megismétlését rendelte el, ugyanis gyanúsnak nevezte a legutóbbi adatokat.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.