BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EHEC-járvány terjed, de van remény a gyógyulására

Az EHEC baktérium által okozott hasmenésjárvány terjedésével számolnak a német hatóságok. Eddig náluk 15-en vesztették életüket, közel 1500-an betegedtek meg. Antitest-terápia segíthet a súlyos szövődmények kezelésében. Nálunk nincs fertőzés.

A Robert Koch országos járványügyi intézet igazgatója azt hangoztatta, hogy további megbetegedésekkel, illetve áldozatokkal kell számolni Németországban. A sok rossz jel mellett két jó is akadt. A münsteri egyetem tudósai gyorstesztet fejlesztettek ki a fertőzés kimutatására, másrészt egyre több észak-németországi kórházban próbálkoznak egy úgynevezett antitest-terápiával, amely várakozások szerint lehetővé teszi a legsúlyosabb szövődmények kezelését.

Az EHEC-fertőzés súlyos szövődménye a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), mely antitestekkel sikeresen kezelhető. Három kisgyermeket, akiket az utóbbi években az agresszív kórokozó megtámadott, monoklonális antitestek segítségével gyógyítottak meg.

A terápia sikeréről a New England Journal of Medicine nevű szaklapban számoltak be az orvosok. A három éves gyerekek EHEC-fertőzés következtében akut veseelégtelenségben, illetve súlyos idegi zavarokban szenvedtek. Veséjük a vért már nem tudta megszűrni, ezért dialízis készülékek vették át szerepüket. Mivel a vérplazma többszöri cseréje hatástalan volt, elhatároztuk, hogy Eculizumab terápiával próbálkoznak - mondta Franz Schaefer, a Heidelbergi Klinika Gyermek- és Ifjúsági Centrumának professzora.

Az Eculizumab egy monoklonális antitest, amit 2007 óta használnak egy ritka hematológiai kórkép, a paroxysmalis nocturnalis hemoglobinuria, illetve az atípusos hemolitikus urémiás szindróma kezelésére. Schaefer és kollégái bebizonyították, hogy az antitest-terápia alkalmazható az EHEC-baktériumok által okozott hemolitikus urémiás szindróma kezelésére is.

A gyerekek két-három Eculizumab infúziót kaptak egy héten belül. Már az első infúziót követő 24 órán belül jelentősen javult a kicsik állapota. A vérvételi eredmény kimutatta, hogy normalizálódott a vérlemezkék száma. A vesék visszanyerték funkciójukat, olyannyira, hogy a dialízisre már nem is volt szükség. Mind a három gyermek meggyógyult, és a hat hónappal későbbi vizsgálatokon megállapították, hogy semmilyen károsodást nem szenvedtek.

Svédországban is elvesztette életét egy ötvenes éveiben lévő férfi a coli baktérium következtében. Hazánkban nyolc hasmenéses esetet vizsgáltak a szakemberek, öt minta negatívnak bizonyult, háromra még várni kell.

 

Webbeteg- Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.