BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hosszú téli áramszünetekkel fenyegetnek a német energiacégek

Angela Merkel legfrissebb elképzelése szerint 2022-re leállítanák az összes német atomerőművet. Az energiacégek szerint, ha a terv megvalósul, akkor az ország lakosságának fel kell készülni a rendszeres áramszünetekre.

A fukusimai földrengést követően a német kormány leállította a legidősebb hét atomerőművet és azonnal dolgozni kezdett az atomenergia arányának csökkentésén. Ezzel egyidőben megkezdték a teljes nukleáris szektor felülvizsgálatát. A jelentést csak május 28-án hozzák nyilvánosságra, de Angela Merkel a hétvégén már közölte, hogy 2022-re szeretnék lekapcsolni az összes atomerőművet.

Miközben az ellenzék, így a Zöld Párt azt állítja, hogy a kormány ütemterve nem megfelelő és 2017-re hoznák előre a lekapcsolást, a német energiapiac fontos szereplői arra figyelmeztetnek, hogy az elképzelés súlyos ellátási nehézségeket okozna. Az 50Hertz, a Tennet, az EnBW Transportnetze és az Amprion, amelyek a nagyfeszültségű kábelhálózatot üzemeltetik, arra emlékeztetnek, hogy a rendszer már így is határterhelésen működik a téli hónapok alatt, amikor a napenergia csak kevéssé tud besegíteni. A szolgáltatók a Guardian által idézett levelükben azt állítják, hogy a szélcsendes téli napokon hosszabb áramszünetekre lehet majd számítani, főként a jelentős energiafogyasztást produkáló déli ipari régiókban.

A Német Atomenergia Szövetség pedig az ellátási bizonytalanságok mellett a klímacélok meghiúsulására, a magasabb költségekre és a nagyobb importfüggőségre figyelmeztet Merkel terve kapcsán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.