BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stresszelik a Paksi Atomerőművet

Szeptember 30-ig kell elkészíteni a paksi atomerőmű célzott biztonsági felülvizsgálatát (közkeletű nevén a stressztesztet), amelyet a japán földrengést követő szökőárban megsérült fukusimai erőmű miatt kezdeményeztek.

 Ezt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter közölte Józsa István és Oláh Lajos szocialista parlamenti képviselők kérdésére adott írásos válaszában. Ebben – a távirati iroda tudósítása szerint – emlékeztetett arra, hogy az Európai Tanács felkérésére dolgozzák ki minden uniós ország számára a biztonsági felülvizsgálat terjedelmi és tartalmi követelményeit.

Az eljárás tartalmát várhatóan napokon belül véglegesítik. A magyar szakértői csoport ajánlása és az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szakembereinek javaslatai alapján állították össze a célzott biztonsági felülvizsgálat tartalmi követelményeit.

A miniszter írásos válaszában hangsúlyozta, hogy az OAH tartalmi követelményeket szabott meg és nem ellenőrizendő kritériumokat, mert a cél a fukusimai atomerőműt ért baleset tanulságainak hasznosítása a nukleáris biztonság növelése érdekében. A célzott biztonsági felülvizsgálat alapján kell meghatározni azokat az intézkedéseket, amelyek tovább javítják a paksi atomerőmű biztonsági színvonalát.

Fellegi Tamás egy másik – Oláh Lajos szocialista képviselőnek írt – válaszában a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos Lévai-projektről azt közölte: annak célja a paksi telephelyen új, két blokkból álló atomerőmű létesítésének előkészítése úgy, hogy az 2020 és 2030 között lépjen üzembe. A Lévai-projekt 2009-en történt indítása óta annak számos feladatát teljesítették a pályázatokon nyertesek. Más munkák pályáztatása folyamatban van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.