BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tarlós engedett, jöhet a fonódó villamos

Mégis megvalósul a budai fonódó villamoshálózat mindkét ága: a Főváros és a BKK elfogadja az NFÜ javaslatát a projekt két ütemre bontására és tartalmának bővítésére.

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ is megkapta az elmúlt hetek szakmai egyeztetései és javaslataink nyomán a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által elkészített kompromisszumos javaslatcsomagot a budai fonódó projekt megvalósítására vonatkozóan. Ennek lényege az, hogy a projekt két ütemre válik szét, azonban a főváros és a BKK által mindvégig fontosnak tartott és a szakmai vélemények szerint is indokolt, de a II. kerület által korábban ellenzett Bem rakparti villamosszakasz a tervek pontosítását követően megvalósul – olvasható a budapest.hu-n.

A javaslatcsomagra válaszul Tarlós István főpolgármester ma levélben jelezte annak elfogadását Petykó Zoltán NFÜ-elnök felé, jelezve, hogy az csak úgy történhet, hogy a két ütemre szétválasztott beruházás mindkét támogatási szerződését egyidejűleg kötik meg a felek. Tekintettel arra, hogy a mai képviselőtestületi ülésén - közleményük szerint - a II. kerületi önkormányzat is elfogadta a megoldási javaslatokat, úgy tűnik, végre  a megvalósulás szakaszába léphet a budai fonódó villamoshálózat megteremtését célzó projekt.

Mint arról beszámoltunk, április 22-én Tarlós István még állította, hogy nem valósul meg a fonódó villamos projekt, ehelyett Budafokon valósulhat meg egy ilyen beruházás. A BKV paraméterkönyve nem számolt a beruházással. A fonódó villamosok ügye volt a leglátványosabb ütközőpont a főpolgármester és a kerületek között. "Néhány erőszakos és korlátolt ember hatalmi törekvései" állnak elsősorban az egységes városfejlesztés útjában – fogalmazott Tarlós kevesebb mint egy hónappal ezelőtt.

Az 5 milliárd forintos uniós támogatással lezajló budai fonódó villamosprojekt első ütemében a 17-es villamos jelenlegi vonala déli irányban két helyen kapcsolódna a meglévő hálózathoz. A Török utcán, illetve a Frankel Leó utcán át a Moszkva tér felé, a Bem rakparton keresztül pedig a Batthyány téri vonallal adná meg az összeköttetést. A 61-es járat Óbudáról a Bécsi út - Frankel Leó utca - Margit körút - Moszkva tér - Alkotás utca - Móricz Zsigmond körtér útvonalon közlekedne a jövőben. A 19-es villamos a Bécsi út - Frankel Leó utca - Bem rakpart - Szent Gellért tér - Kelenföldi pályaudvar útvonalon, a 41-es pedig a Bécsi út - Frankel Leó utca - Bem rakpart - Szent Gellért tér - Fehérvári út - Kamaraerdő útvonalon járna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.