BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Munkahelyrombolás a plázastop? - Ennyien dolgoznak a hipermarketekben

Az ingatlanfejlesztői szakma aggályosnak tartja a „plázaépítési moratóriummal” kapcsolatos törvényjavaslatot – közölte az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) állásfoglalásában Árendás Gergely, az egyesület elnöke.

A kereskedelmi létesítmények létrehozásához jelenleg is részletes hatástanulmányokra van szükség. Újabb szabályozás megalkotása lehetséges, amelyben az IFK tud és szeretne is partner lenni – jelentette ki a szervezet vezetője az állásfoglalásban.

Árendás Gergely hozzátette: fontos azt is tudni, hogy az érvényben lévő jogszabály alapján most sem lehet kontroll nélkül bevásárlóközpontokat építeni Magyarországon. Az is lényeges elem, hogy maga a javaslat a címével ellentétben nemcsak a bevásárlóközpontok és hipermarketek, de a szupermarketek és valamennyi diszkont-kiskereskedelmi egység fejlesztését is megtiltaná.

Az IFK szerint a kereskedelmi fejlesztéseket gyakorlatilag befagyasztó javaslat további visszaesést okozna az amúgy is válságos helyzetben lévő építőiparban és kereskedelemben. Az egyesület a maga módján támogatja a kormányzat munkahelyteremtést középpontba állító és a vállalkozások adminisztrációs terheinek a csökkentésére irányuló törekvéseit. Egy bevásárlóközpont átlagosan ezer, míg egy hipermarket négy-ötszáz embernek ad munkát; az idén építés alatt lévő, több mint háromszázezer négyzetméter kereskedelmi egység több tízezer újabb munkahelyet hoz létre – állítják párhuzamba a fejlesztéseket és a munkahelyteremtést.

Az IFK állítja: pangó piaci környezetben – ahol az iroda-, a logisztikai és a lakásfejlesztések visszaestek – a kiskereskedelem az egyetlen, amely a várakozásokhoz képest jól teljesített. Tavaly megállt a csökkenő kiskereskedelmi forgalom, és a kereslet stabilizálódott. Várakozásaik szerint a személyi jövedelemadó csökkenése itt bővülést eredményez, és ezáltal a kereskedők bátrabb terjeszkedését is Magyarországon, így egy adminisztratív módon korlátozó javaslat a gazdasági fellendülés lassulásához vezetne.

Az ügy hátterében az áll, hogy LMP-s képviselők még márciusban módosító javaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek „a fenntarthatóság szempontjának a kereskedelmi központok működésében történő érvényre juttatásáról”, amelyben az új szabályozás megszületéséig százezer lakos feletti településeken a 800, a kisebbeken pedig a 400 négyzetméter feletti új kereskedelmi létesítmények engedélyének a kiadását függesztenék fel. A javaslatot tárgysorozatba vette a parlament. A. P.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.