BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb Gazprom-hódítás - Elképesztő összeget kasszírozhatnak

Kína vélhetően három évtized alatt 700 milliárd dollárt fizet majd azért az orosz gázért, amelyet a két ország között jelenleg kitárgyalás alatt álló hosszú lejáratú szerződés alapján szállítanak.

Neil Beveridge és Oswald Clint, a Sanford C. Bernstein elemzői a The Moscow Times által idézett kommentárjukban leszögezik: ha a kínai fél az európai ügyfelekhez hasonlóan 350 dollárt fizet ezer köbméter gázért, akkor harminc év alatt 700 milliárd dollárt kasszírozhat Moszkva a kínai gázüzletből. Ez önmagában 2 százalékkal járul hozzá az orosz GDP-hez.

Az erre vonatkozó szerződést Hu Jintao kínai elnök írhatja alá a héten kezdődő oroszországi látogatása során. Oroszország arra készül, hogy évente 68 milliárd köbméter földgázt szállít Kínának a Szibériában létesítendő két csővezetéken keresztül  A projektbe történő orosz és kínai befektetések összege elérheti a 100 milliárd dollárt, és az első gázszállítmány 2015-ben indulhatna el a nyugati útvonalon keresztül. Tekintettel az óriási beruházási költségekre és Kína devizatartalékainak többletére, valószínű, hogy Kína gondoskodik majd a projektre vonatkozó adósság finanszírozásáról - tették hozzá az elemzők.

Emellett még az év vége előtt megkezdődhet a szállítás az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül. A több mint 1 200 kilométer hosszú vezeték elkerüli a hagyományos gázszállítási útvonalat, ezzel Ukrajnát is, így Kijev jelentős bevételtől eshet el, mivel nem részesül a gáztranzitdíjból. A Gazprom a múlt hónapban rekord bevételről számolt be, az Exxont és a Chevront is felülmúló eredményt a gázmonopólium a magas olajáraknak köszönheti, amelyek a hosszút távú európai szállítási szerződésekben a gázár alapját jelentik. Ezzel párhuzamosan a Gazprom fokozatosan emeli árait a hazai piacon is.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.