BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szabadalmi díjak szépítik a Nokiát

A finn Nokia mobiltelefon-gyártó a várakozásoknak megfelelően veszteséget, 487 millió eurós hiányt jelentett legutóbbi üzleti negyedévéről, azonban az egyszeri tételek hatásait kiszűrve jelentős, 391 millió eurós nyereséget tudott felmutatni a társaság.

Ezek az értékek az előző év hasonló időszakában 295, illetve 660 millió eurót tettek ki. A cég bevétele a vizsgált időszakban 9,275 milliárd euró lett, ez meghaladta az elemzők 9,179 milliárd eurós várakozását.

A nem várt hírekre a piac is pozitívan reagált: a gyorsjelentést követően a cég részvényének árfolyama közel 5 százalékot drágult, majd 7 százalékig is emelkedett, tegnap kora este pedig 2 százalékos drágulás mellett kereskedtek az értékpapírokkal.

Az eredményeken elsősorban az április–június közötti időszakban elkönyvelt 430 millió eurós szabadalmi bevételek lendítettek, amelyhez hozzájárult az az összeg is, a melyet az Apple-nek kellett fizetnie a finn gyártónak. A Nokia gyorsjelentése szerint az elmúlt negyedévben 16,7 millió okostelefont adott el, szemben az Apple 20,3 millió eladott iPhone-jával.

A Nokia vesszőfutása évek óta folyamatosan tart: az okostelefonok piacát gyakorlatilag ő hozta létre, ám az elmúlt években elvesztette előnyét. Erre reagálva újabb okostelefonokat dob majd piacra, amelyeken a Microsoft Windows Phone 7-es szoftvere fut majd. Stephen Elop, a cég vezérigazgatója úgy nyilatkozott: kiábrándító eredmények születtek az elmúlt időszakban, de a cég a fejlesztésekre koncentrál, ami a legfontosabb a hosszú távú versenyképesség tekintetében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.